Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]mail() nie dziala
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gallareton
Wyskakuje mi taki blad:

Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in D:\Program Files\WebServ\httpd\register.php on line 31

Moze mi ktos powiedziec co z tym zrobic?
AxZx
a masz zainstalowany serwer poczty ?
czy taka usluge masz skonfigurowana na serwerze?
Gallareton
Hmm... serwerem jest moj komputer, a czy mam zainstalowane, to sadze, ze tak skoro wczesniej uzywalem tej funkcji. Od tamtego czasu mialem formata, ale instalowalem ten sam system, a poprzednio nic nie zmienialem w php.ini... Nawet jesli nei mam zainstalowanej tej funkcji to jak to zrobic?

questionmark.gif? Powie ktos chociaz jak sie instaluje funkcje mail() questionmark.gif?
jarmiar
Włącza się to w pliku konfiguracyjnym Apache

Ustawia się to w pliku konfiguracyjnym Apache
Gallareton
Niestety musze w nowym poscie... w jaki sposob?
AxZx
chodzi o mailserver a nie ustawienia w Apachu.
no chyba ze chcesz jakis inny serwer ktory jest tam gdzies w sieci to wtedy musisz wpisac odpowiedni adres w php.ini

wszystko masz napisane tutaj
Kod
verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set()
Gallareton
SMTP = localhost
smtp_port = 25

tak pisze... zeby dzialalo co musze wpisac?
AxZx
adres zdalnego serwera poczatowego
albo zainstalowac serwer mail na swoim kompie.
Gallareton
Mozna link do jakiegos prostego opisu ja kto zrobic?
henio
Niestety również mam taki problem. Przeczytałem posty wyżej i ustawiłem:
SMTP na poczta.interia.pl
Tylko, że wciąż nie jest tak ja być powinno, a mianowicie:
Warning: mail() [function.mail]: SMTP server response: 554 <abgy168.neoplus.adsl.tpnet.pl[83.7.88.168]>: Client host rejected: Access denied in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\stronka2\mail.php on line 6
webdice
Zainstalujcie któryś z tych serwerów.

Cytat(jarmiar @ 15.01.2008, 21:14:56 ) *
Włącza się to w pliku konfiguracyjnym Apache

Ustawia się to w pliku konfiguracyjnym Apache

W php.ini.
henio
Zainstalowałem i domyślam się, że coś jeszcze w tym programie muszę ustawić, a nie wiem co i nie chce nic popsuć, więc pytam o radę.
Gallareton
Nie chcialo mi sie z tym bawic, wiec uzylem aktywacji przez gg zamiast przez maila tongue.gif Polecam ^^
Cezar708
Cytat(Gallareton @ 18.01.2008, 14:16:43 ) *
Nie chcialo mi sie z tym bawic, wiec uzylem aktywacji przez gg zamiast przez maila tongue.gif Polecam ^^

hmm.. a jak ktoś nie używa gg? Albo w momencie rejestracji jest niedostępny.

Zawsze bezpieczniej jest za pomocą maila. Polecam klasę phpMailer. W niej można bezpośrednio ustawić SMTP i dzięki temu PHP nie musi korzystać z wbudowanej funkcji mail()
Gallareton
Nie mam zamiaru sie klocic i mysle, ze to dobre rozwiazanie, ale jednak wiekszosc ludzi uzywa gg, a zalozenie go jest szybsze niz zalozenie maila tongue.gif A jesli chodzi o neidostepnosc to tak dziala gg, ze jak ktos jest nie dostepny to wiadomosc mu dojdzie kiedy uruchomi program.
webdice
Weź pod uwagę filtry antyspamowe oraz limity wysłanych wiadomości w danym czasie. Poza tym gadu często pada, a wiadomości nieraz nie dochodzą.
Gallareton
No dobra mowilem, ze nie chce sie klocic ;] Zreszta ja jestem przedszkolakiem w PHP, to pewnie wy macie racje biggrin.gif Mysle, ze uzyje obu tych mozliwosci do wyboru, czyli aktywacja przez maila, lub GG jak kto woli (wlasciwie to maile tez czesto nei dochodza tongue.gif)
henio
  1. <?php
  2. include("funkcje/funkcje.php");
  3. $email = "jakis@mail.cos";
  4. $email_temat = "Potwierdź rejestrację użytkownika Henio!";
  5. $email_wiadomosc = "Witaj! Dziękujemy za rejestrację w serwisie bleble.pl.\n\nTen e-mail został wygenerowany automatycznie.\n Abyś mógł korzystać z konta na naszym vortalu, konieczne jest potwierdzenia adr
    esu e-mail, który Podałeś przy rejestracji.\nJeżeli nie nazywasz się Jan Nowak po prostu zignoruj tą wiadomość.\n Kliknij poniższy link, aby twoja rejestracja zakończyła się sukcesem.\n\n<a href=\"rejestracja.php?krok1=wykonany&krok2=wykonany&krok3=wykonany&weryfikacja_maila=jakiss@mail.cos\">Zweryfikuj</a>"
    ;
  6. if(mail($email, $email_temat, $email_wiadomosc, 'From: jakis@mail.cos'))
  7. {
  8. naglowek("Rejestracja zakończona, potwierdź swój e-mail");
  9. echo "E-mail został wysłany.";
  10. }
  11. else
  12. {
  13. naglowek("Rejestracja nie zakończona, Wystąpił błąd przy wysyłaniu wiadomości na adre
    s e-mail"
    );
  14. echo "E-mail nie został wysłany.";
  15. }
  16. ?>

Mam taki kod i wyświetla mi się:
Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\stronka2\mail.php on line 6
E-mail nie został wysłany.

Fragment pliki php.ini:
Kod
[mail function]
; For Win32 only.
SMTP = localhost
smtp_port = 25
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.