Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html/php] automatyczne ustawienie wyskokości suwaka iframe/include
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrus99
Interesuje mnie wstawienie iframe na stronę oraz AUTOMATUCZNE ustawienie suwaka np. 100px. od górnej krawędzi.
Chodzi o to, aby nie był widoczny tylko lewy-górny róg, ale inny element np. sam środek strony... Błagam o pomoc jak coś takiego wogóle da się zrobić... Jeżeli nie to może w php za pomocą [include]questionmark.gif
Lion_87
Kod
<iframe src="strona01.html" width="100" height="100"
  frameborder="1">
piotrus99
blinksmiley.gif Nie zupełnie o to chodziło sadsmiley02.gif

W tej iframe też widać jedynie lewy-górny róg strony, czyli w tym wypadku "strona01.html"
Maxik
Jeśli chodzi o ustawienie domyślnie w jakiejś części strony to do strony którą masz w iframe dodaj w odpowiednim miejscu:
  1. <a name="jakas_czesc_strony">tekst</a>

A do iframe daj
  1. src="adres.html#jakas_czesc_strony"
piotrus99
Dziękuję o to chodziło biggrin.gif
adrian_o
Cześć,

Pewnie nie wiele znalazłem w necie na ten temat... dobra poratuje Cię.

1. Masz jakiś hosting? Sprawdzisz o razu jak to wygląda. Zrobimy sobie bramke sms plusa bez reklamy:)))

2. Zakładasz plik np test.html w treci wpisz:
<html>
<head>
</head>
</head>
<body onload="java script:scroll(0,340)"> //przesuniecie - pobaw sie paramertem (x,y)
<iframe src="http://www.text.plusgsm.pl.bramkasms.pl/sms/" name="ramka" scrolling="no" HEIGHT="750" WIDTH="700" FRAMEBORDER="0"></iframe>

</body>
</html>

3. Zakladzasz w tym samym folderze plik test2.html i wpisujesz do niego

<html>
<head>
</head>

<iframe src="test.html" name="ramka1" scrolling="no" style="width:700px; height:400px;" FRAMEBORDER="0"></iframe>

</body>
</html>

Odpalasz test2.html smile.gif) Ciesz sie bramką.

Na czym polega trick. Nie uda ci sie przestawić strony w iframie kiedy wczytujesz ją z zewnetrznego wzgledem ciebie servera. Dlatego wczytaj ją napierw do jednego iframa na swoim dysku - tak aby w miare obejmowal obszar od początku strony aż poza krawędź obszaru który chcesz.
Ustaw w onload jak twoja strona ma sie sama przesuwać. Teraz żeby to wyglądało tak jak chcesz to robisz drugiego iframa, obcinasz obszar na taki jaki chcesz wyświetlać. Przesunięciem sie nie martwisz bo jak napisałem, przesuwasz pierwszy plik (a to już twój serwer:). Odpalasz plik nr 2 aby oglądać rezultat.

Powyższe przyklady przetestowałem!

Pozdrawiam
Adrian
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.