Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sformułowanie zapytania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
doman_12
To znowu ja guitar.gif nie wiem jak zrobić zapytanie, jestem początkowym użytkownikiem korzystającym z php mam 2 tabele pierwsza znich "sklep_klient, które ma następujące pola: id INT (Primary Key Auto_Increment), id_sesji (pole identyfikuje użytkownika), id_wyb_art INT, ilosc_wyb_art SMALLINT, kolor_wyb_art VARCHAR.

Druga tabela sklep_zam_art: id INT (Primary Key Auto_Increment), id_zam INT, id_wyb_art INT, ilosc_wyb_art SMALLINT, kolor_wyb_art VARCHAR.

Jak zrobić zapytanie, żeby dane z tabeli "sklep_klient" zostały przenoszone lub kopiowane do tabeli "sklep_zam_art" questionmark.gif

Pozdrawiam
Cotter
Trzeba odczytać wszystkie dane dotyczące danego klienta z tabeli sklep_klient, a następnie przenieść je do tabeli sklep_zam_art za pomocą php.

Kod
$sess_id = 1; //tutaj trzeba wstawić id klienta
$id_zam = 1; //tutaj trzeba wstawić id nowego zamówienia

$res = mysql_query("SELECT * FROM sklep_klient WHERE id_sesji = '$sess_id'"); //pobieramy dane
while ($row = mysql_fetch_assoc($res))
{
    //przenosimy kazdy wiersz pokolei
    mysql_query("INSERT INTO sklep_zam_art (id_zam,id_wyb_art,ilosc_wyb_art,kolor_wyb_art)
                        values($id_zam,".$row['id_wyb_art'].",".$row['ilosc_wyb_art'].",'".$row['kolor_wyb_art']."')");
}

//teraz usuwany dane z tabeli sklep_klient
mysql_query("DELETE FROM sklep_klient WHERE id_sesji='$sess_id'");
doman_12
Dzięki Cotter za sformułowanie zapytania. Mama jeszcze jedno pytanie a jak skopiować tabele sklep_klient do tabeli sklep_zam_art.

Pozdrawiam

Po wypełnieniu formularza daje wyślij i chciałbym, żeby automatycznie zostały usunięte dane z koszyka, czyli w tym przypadku dane z tabeli "sklep_klient" dodaje zapytanie:

1. <?php
  2. $usun_art_sql = "DELETE FROM sklep_klient WHERE
  3.  id_wyb_art = 'id' and id_sesji =
  4.  '".$_COOKIE["PHPSESSID"]."'";
  5.  $usun_art_rez = mysql_query($usun_art_sql) 
  6.  or die(mysql_error());
  7. ?>

sklep_klient, ma następujące pola: id INT (Primary Key Auto_Increment), id_sesji (pole identyfikuje użytkownika), id_wyb_art INT, ilosc_wyb_art SMALLINT, kolor_wyb_art VARCHAR.

Jednak nie usuwa sad.gif
Hazel
Pole id_wyb_art jest typu INT, więc ma wartości calkowitoliczbowe, a Ty sprawdzasz warunek id_wyb_art = 'id', który zawsze zwraca false, pole typu liczbowego nigdy nie może mieć wartości 'id'. Co najwyżej może chodziło Ci o warunek id_wyb_art = '$id', ale tego nie możemy już wiedzieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.