Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cashowanie modułów na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Witam mam zamiar wprowadzić te cashowanie poszczególnych modułów (paneli) na stronie bo teraz serwer nie wyrabia..
Moje pytanie.
Czy opłaca się np cachować panel ostatnich wypowiedzi na forum? Czy proces tworzenia pliku cashe nie jest zbyt czasochłonny że będzie się to mijać z celem. Myślałem żeby zrobić 1 minutowy cache...ale czy to ma sens?

Tam samo z userami online....tutaj chyba ewidentnie nie ma sensu wprowadzać cashowania, no chyba że się mylę?

Prosiłbym o porady. Pozdrawiam
sobstel
Wszystko zależy od tego ile razy dany moduł jest wywoływany (tzw. hits), np. przy ostatnich wypowiedziach zależy to ile w ciągu tej minuty jest wywołań tego modułu (jedno a może kilkaset?) oraz jak częśto pojawiają się nowe posty (raz na kilka dni a może co chwila?). Mówiąc krótko cacheowanie to nie jest coś co można ogarnąć w absolutne przedziały liczbowe. Po prostu badaj, profiluj, szukaj wąskich gardeł i tam rób cacheowanie w zależności od rodzaju modułu oraz częstości użycia.

p.s. cacheowanie, a nie caShowanie. cash to mozesz miec niezly z serwisu, jak dobrze zrobisz cacheowanie tongue.gif
em1X
No właśnie.. prosta matematyka się kłania.

Piszesz, że chciałbyś zrobić cache'owanie ostatnich wypowiedzi na forum. Zakładając, że jedno wyświetlenie nie dość, że angażuje silnik php do pracy oraz musi wykonywać załóżmy 2 polecenia select do bazy.

Mając online 50 użytkowników, każdy wywoła na minutę średnio 3 wywołania. Daje Ci to 150 wywołań skryptu i 100 selectów.
Natomiast w przypadku cache'owania miałbyś na minutę 1 wywołanie i 2 selecty.

Chyba jest różnica ? Przy większej liczbie użytkowników liczby rosną lawinowo.
portal jest dość popularny.
Aktualnie wyłączyłem moduł Ostatnich tematów bo serwer nie wyrabia. Generuje on 3 zapytania na bardzo dużych tabelach.
Nowe tematy/posty pojawiają się co parę sekund w godzinach szczytu.
Dobra więc cache do ostatnich tematów wskazany....no a teraz userzy online...Tutaj zmienia się to co sekundę....
Jak byście to na swojej stronie rozwiązali?
nrm
ja keszuje to na 5-10-15 minut winksmiley.jpg kogo tam obchodzi czy akurat jest 72 czy 89 czy 154 online winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.