do wysylki maili uzywam klasy phpMailer, ale na onet, wp i o2 zadne maile nie dochodza. Dochodza tylko na gmaila.
probowalem zarowno wysylac stosujac mailer "mail", oto kod:
<?php $mail = new PHPMailer(); $mail->Mailer = "mail"; $mail->From = "no_replay@host.pl"; $mail->FromName = "Nadawca"; $mail->Subject = "Temat maila"; $mail->CharSet = "iso-8859-2"; $mail->Body = $body; $mail->AddAddress("adres@wp.pl", "nazwa adresata"); $mail->AddAddress("adres@poczta.onet.pl", "nazwa adresata"); $mail->AddAddress("adres@o2.pl", "nazwa adresata"); $mail->AddAddress("adres@gmail.com", "nazwa adresata"); $sendResult = $mail->Send(); //sendResult ma wartosc true ?>
oraz jako mailer "smtp":
<?php $mail = new PHPMailer(); $mail->IsSMTP(); //ustawia mailer "smtp" $mail->SMTPAuth = true; $mail->Username = "nazwa_usera"; $mail->Password = "haslo"; $mail->From = "emailnadawcy@host.pl"; $mail->FromName = "Nadawca"; $mail->Subject = "Temat maila"; $mail->CharSet = "iso-8859-2"; $mail->Body = $body; $mail->AddAddress("adres@wp.pl", "nazwa adresata"); $mail->AddAddress("adres@poczta.onet.pl", "nazwa adresata"); $mail->AddAddress("adres@o2.pl", "nazwa adresata"); $mail->AddAddress("adres@gmail.com", "nazwa adresata"); $sendResult = $mail->Send(); //sendResult ma wartosc true ?>
w obu przypadkach mail dochodzi tylko na skrzynke gmail.com. sprawdzalem spam, nic tam nie laduje.
dla testow zrobilem jeszcze wysylke zwykla funkcja mail():
<?php $header = "MIME-Version: 1.0\nContent-Type: text/html; charset=ISO-8859-2\nFrom: no_replay@host.pl"; ?>
i dochodza maile zarowno na wp, onet jak i o2. i to mnie dziwi, bo przeciez uzywajac w phpMailerze mailera "mail" klasa rowniez wysyla maila za pomoca funkcji mail(). wiec dlaczego w tamtym przypadku dochodza maile tylko na gmail, a w tym (nazwijmy go "rzecznym") dochodza wszedzie.
wydaje mi sie ze jedyna roznica jaka moze byc to w naglowkach jakie ustawia phpMailer (ja nic tam dodatkowo nie kombinuje jak widac na zalaczonych kodach) i w sposobie w jaki koduje tresc maila. no ale jak to taka dobra klasa to dlaczego nie dziala?
jesli to cos pomoze to strona jest hostowana na home.pl i serwer poczty jest rowniez na home.pl