Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Statystyki", no prawie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Riff
Załóżmy, że mam profil użytkownika - A. Na profil ten wchodzą użytkownicy B i C, po czym znikają (byli i nima). Od tej pory w profilu A pojawia się informacja "Ostatnio przeglądali ten profil B i C". Czyli taka typowa rzecz jaką często spotykamy na forach dyskusyjnych "Ostatnio czytali ten temat blah blah".

Druga sprawa. A edytuje swój profil, czego efektem jest informacja w panelu administratora "Dzisiaj o tej a o tej godzinie A zmodyfikował swój profil".

Takie dwie rzeczy chciałbym zrealizować, aczkolwiek trochę nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Tzn. jak miałyby wyglądać tabele tych "statystyk" i na jakiej zasadzie miałoby działać dodawanie rekordów z danymi.

Pomyślmy - w momencie logowania usera w sesję upycham ID tego usera, a gdy wchodzi na dany profil o określonym id w url'u user&id=3 (for example) wtedy do tabeli... no i już się zgubiłem winksmiley.jpg.

A gdy user zmienia dane w profilu, wtedy wraz ze zmianą danych zostaje do odpowiedniej tabeli dodana informacja o id usera i dacie zmiany. Dobrze kombinuję?

Czy ktoś mógłby bardziej rozjaśnić ideę?
Grzyw
W tabeli z userami dodajesz kolumnę last_mod i ją update'ujesz przy każdej modifikacji usera, zawierać będzie datę i godzinę

id | nick | pass | ..... | last_mod

Dodajesz tabelkę visits

user_id | visitor_id | date

Jeżeli chcesz spisywać WSZYSTKIE wizyty. Ale uwaga, wydajnościowo to do bani Ci pójdzie. Jak pokombinujesz, nie pozwól, żeby jeden user miał rejestrowanych 100 ostatnich wizyt. Zrób tak, żeby były maksymalnie - dajmy na to - 5 pamiętanych.
Riff
Maksimum liczyłem trzy "ostatnie wyświetlenia"... teraz jeszcze muszę wyczytać jak "automatycznie" usuwać rekordy w przypadku, gdy profil zobaczy więcej osób. Aczkolwiek na "statach" wyświetlania profilu mi mniej zależy, ważniejszym jest wyświetlanie adminowi informacji o tym, że dany user zmieniał profil. Ale tutaj sobie pewnie poradzę dodatkową kolumną z prostym zerem i jedynką winksmiley.jpg.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.