Postanowiłem stworzyć skrypt, który zaktualizuje mi rekord w mysql.
<?php; include("ustawienia.php"); $zapytanie = "SELECT `id`,`nazwa`,`autor`,`film` FROM `movie` WHERE `film`='nie'"; echo '<td><span style="font-family: Comic Sans MS; font-size: 8pt;"><br><a href="film.php?id='. $wiersz[0] .'">'. $wiersz[1] .'</a> </td><BR><BR><tr bgcolor="#BCC2CD"> <td><span style="font-family: Comic Sans MS; font-size: 8pt;">ID<br>'. $wiersz[0] .'</td> <td><span style="font-family: Comic Sans MS; font-size: 8pt;">Nazwa<br>'. $wiersz[1] .'</td> <td><span style="font-family: Comic Sans MS; font-size: 8pt;">Autor<br>'. $wiersz[2] .'</td> <td><span style="font-family: Comic Sans MS; font-size: 8pt;">Aktywacja<br><a href="a-index.php?a=aktywuj&id='. $wiersz[0] .'">Aktywuj</a></td> </span></tr>'; } if ($aktywacja == 'aktywuj') { $zapytanie = "UPDATE `movie` SET `film` = 'tak' WHERE `id` = '" . $wiersz[0] ."'"; } ?>
Link do aktywacji generuje się dobrze, czyli np. jak id filmu jest równe 2 to tworzy się link taki : a-index.php?a=aktywuj&id=2
Mi chodzi o to, że chciałbym by na takiej samej podstawie po naciśnięciu na link robił UPDATE pola rekordu o id równym id filmu.
Czyli jak id filmu wynosi 2 to chcę by robił aktualizację pola film z rekordu 2.
jeśli w zapytaniu `id` oznaczę z góry liczbą, np. 4 to aktualizuje rekord, jeśli natomiast zmienię `id` na $wiersz... to nic się nie dzieje.
Po prostu chodzi mi o to, by skrypt 'z góry' do zapytania dodawał id rekordu na podstawie id danego filmu.