Chcę zrobić aplikację, która wstawia mi rekordy do bazy danych.
Samochody.php to plik gdzie mam nr, marke, model itd i tutaj chce powstawiać kolejne dane. Baza danych znajduje sie na szkolnym serwerze i niestety nie wiem czy zrobić od nowa cały plik czy też jest możliwośc szbkiego zmodyfikowania pliku samochody.php
<?php include_once ('baza.php'); $db=new db(); $db->zp("SELECT nr_s, marka, typ FROM SAMOCHODY"); while($wiersz=$db->wiersz()) { echo"<TR><TD><A href=\"samochod.php?id=" .$wiersz['nr_s'].' ">' .$wiersz['marka']."</A></TD><TD>" .$wiersz['typ']."</TD></TR>\n"; } ?>
abym mógł wstawiać dane
a tutaj mam plik samochody2 gdzie wybrałem większość z tablicy z tym że całkiem mam to pomieszane np; pod typem są marki itp i mam pytani czy mógłby ktos to poprawić bo ja juz sie pogubiłem a starłem się robić analogicznie do w/w
<?php include_once ('baza.php'); $db=new db(); $db->zp("SELECT nr_s, marka, typ, rok, kolor, pojemnosc, przebieg FROM SAMOCHODY"); echo"<TABLE><TR><TH>marka<TH><TH>typ<TH><TR>rok<TH><TH>kolor<TH><TH>pojemnosc<TH><TH>przebieg</TH></TR>\n"; while($wiersz=$db->wiersz()) { echo"<TR><TD><A href=\"samochod.php?id=" .$wiersz['nr_s'].' ">' .$wiersz['typ']."</A></TD><TD>" .$wiersz['rok']."</A></TD><TD>" .$wiersz['kolor']."</A></TD><TD>" .$wiersz['pojemnosc']."</A></TD><TD>" .$wiersz['marka']."</A></TD><TD>" .$wiersz['przebieg']."<TD><TR>\n"; } ?>
Spróbowałem zrobić Inserta do mojej tabeli samochody
<?php mysql_query("INSERT INTO samochody (`nr_s`, `marka`, `typ`, `kolor` ) VALUES ('', 'HONDA', 'CIVIC', 'wisniowy')"); ?>
i niestety nie łączy mi
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Lost connection to MySQL server during query in /home/informatyka/2006/23dr-a-4/lanecki/public_html/new5.php on line 2
Nie można się połączyć
Baza danych w szkole jest w Postgresie moze trzeba jeszcze coś więcej podać a może podałem zły
mysql_select_db

Proszę o pomoc