RubiX
10.02.2008, 14:52:41
Witam
Mam grafikę pod stronę w której górna część przechodzi z szarego w biały , środkowa część ma kolor biały, a dolne przechodzi z baiłego w szary.
Moim problemem jest zachowanie dolnego i górnego układu a "wydłużenie środkowego" czyli białego. Np jak dodaje nową podstronę to jej tekst zaczyna się od szarego przechodzi na biały bgcolor (który wydłuża się w stosunku do ilość treści) i kończy się na szarym . Nie wiem czy dobrze to opisałem ale mam nadzieje że zrozumiecie o co mi chodzi.
charlie-cherry
10.02.2008, 16:22:58
Wydaje mi się, że ja rozumiem, choć łatwiej byłoby gdybym widział kod. Całość trzeba podzielić na dwa elementy blokowe (mogą być dwa divy) - ten górny "bierze" pierwszą cześć szarości plus biały jako kolor tła. Drugi element ma jako tło (tylko trzeba ustalić stałą wysokość) obrazek z bielą przechodzą w szarość, a raczej już samą szarością.
O to chodziło?
RubiX
10.02.2008, 17:20:03
yy nie

Chodzi mi o takie coś :
tutaj mam obrazek który bedzie robił jako tło:
http://www.g-unit.livenet.pl/upload/foto/9566tlo.jpgNo i jak widzicie zaczyna sie szare dalej białe i znwou szare. I jak zrobić aby to białe wydłużac ? w zalęzności od ilości tekstu pobranego z sqla
Geralt
10.02.2008, 17:21:34
Możesz na tabelach spróbować to ustawić...
RubiX
10.02.2008, 17:28:08
No ale jak ?
Bo jak dam jako background-image to przy większej ilości tekstu będzie mi sie szare pole powtarzać a mi chodzi o to aby było tylko na górze i na dole strony a na srodku tylko białe
charlie-cherry
11.02.2008, 10:42:15
Będę się powtarzał, ale inaczej niż kombinując z elementami blokowymi tego nie zrobisz w czystym css i html.
Zrób dwa divy. Jeden będzie miał górną "szarość" i biel, na którym będzie tekst. Ustawisz "repeat-x", a tekst w <p></p> umieścisz tam gdzie chcesz za pomocą margin. Ile tekstu nie na piszesz i tak biały się wydłuży.
Drugi div będzie pod spodem pierwszego i będzie miał część obrazka z dolną szarością. Też "repeat-x", ale musisz ustalić stałe "height", no i umiejętnie wybrać fragment obrazka.
grzesiek_g
11.02.2008, 10:48:57
W uzupełnieniu kolegi dopiszę, że te divy mają być jeden w drugim, dla pierwszego background-position daj na top, w drugim na bottom. Gdy będzie mało treści i by uniknąć efektu nagłego skoku w odcieniach tła dla wewnętrznego diva daj min-height = wysokość całego tła.
obserwator399
20.06.2011, 18:58:55
3 divy
1. div id="top" - z tłem szary do białego
2. div id="text" - tylko tło białe
3.div id="bottom" - tło białe do szarego
divy ustaiać jeden pod drugim
w div id="text" wpisujesz co chcesz na stronie
css:
#text{
height: wysokość diva;
}
napisz to pomogę : obserwator399@gmail.com
sadistic_son
20.06.2011, 19:15:27
Taaa, myślę, że po trzech i pół roku bardzo mu się przyda Twoja pomoc. Może pomógł byś jeszcze w
tym temacie co? Autor już od 9 lat oczekuje zadowalającej odpowiedzi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.