Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP & MYSQL] wyrażenie arytmetyczne+dane z bazy , jak?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
walldeck
Witam serdecznie!

Takie pytanie....
Jak w PHP obliczyć dowolne wyrażenie arytmetyczne , mając stałą podzielić bądź dodać z wartością pobraną z bazy danych.

Przypuśćmy że mam zmienna $a=5 chce to podzielić przez wartość przechowywaną w tabeli magazyn o rekordzie (ILOŚĆ) oraz wyświetlić zawartość całego działania na ekran.
Albo najlepiej by było jakby te dane pobrać za pomocą metody POST z formularza. Wie ktoś może i pomoże mi odrobiną kodu w tej sprawie?

dzieki bardzo
Piniek
  1. <?php
  2. $_POST['zmienna'] = $liczba;
  3.  
  4. $query = mysql_query("SELECT ilosc FROM magazyn");
  5.  
  6. //przypusmy tu podziele wartosc ilosci produktow z magazynau przez zmienna z formu
    larza
  7. while ($row = mysql_fetch_array($query)) {
  8. echo $row['ilosc']/$liczba;
  9. echo "<br />";
  10. }
  11. ?>

Skrypt wyswietli wszystkie rekordy z bazy danych podzielone przez wartosc podana w formularzu oczywiscie jest to bardzo prosto zrobione i nalezy dodac do tego walidacje danych z formularza itp

Uwaga skrypt nie testowany i pisany z palca winksmiley.jpg Do tego po imprezie
Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglem +
-walldeck-
Hmmm wywala błąd dzielenia przez zero....
A jak zczytac konkretny rekord z tabeli? Powiedzmy ze w tabeli magazyn mam z 4 pozycje i kazda z tych pozycji ma swoja ilosc. A chcialbym wskazac konkretna pozycje. hmm $row[1]questionmark.gif
nowotny
Cytat(-walldeck- @ 12.02.2008, 23:37:59 ) *
Hmmm wywala błąd dzielenia przez zero....

Bo to:
  1. <?php
  2. $_POST['zmienna'] = $liczba;
  3. ?>

powinno być odwrotnie:
  1. <?php
  2. $liczba = $_POST['zmienna'];
  3. ?>

Cytat(-walldeck- @ 12.02.2008, 23:37:59 ) *
A jak zczytac konkretny rekord z tabeli? Powiedzmy ze w tabeli magazyn mam z 4 pozycje i kazda z tych pozycji ma swoja ilosc. A chcialbym wskazac konkretna pozycje. hmm $row[1]questionmark.gif

Wtedy ustawiasz sobie zapytanie odpowiednio...
  1. <?php
  2. $query = mysql_query("SELECT ilosc FROM magazyn WHERE id='4'");
  3. ?>

Albo, jako że pętla while przechodzi przez wszystkie rekordy, dopasowujesz to co chcesz w tej pętli za pomocą ifa...
Piniek
Cytat
$_POST['zmienna'] = $liczba;

moje nie dopatrzenie sorry
-walldeck-
OO świetnie, dzięki, działa bez problemu i o to mi chodziło!
walldeck
Jeszcze jdno pytanie odnośnie tego tematu....chcialbym ułożyć formułe bardzioej złożoną. Chciałbym dodać do zmiennej z formularza post jakas liczbe z tabeli magazyn oraz podzielic calosc powiedzmy przez szerokosc z innej tabeli ROZMIAR.

Próbowałem ocś takiego ale nie działa....hmmm może zamiast $row dac $row1? ale co z tablicą?

CODE
<?php

(include "polaczenie.php");

$liczba = $_POST['rozmiar media'];
$liczba1 = $_POST['przerwa'];
$liczba2 = $_POST['wysokosc'];
$liczba3 = $_POST['szerokosc'];
$liczba4 = $_POST['ilosc_sztuk'];
$liczba5 = $_POST['ilosc_raport'];

$query = mysql_query("SELECT rozmiar_wysokosc, rozmiar_szerokosc,ilosc_ztuk FROM zlecenia");

//przypusmy tu podziele wartosc ilosci produktow z magazynau przez zmienna z formularza
while ($row = mysql_fetch_array($query)) {
echo (($row['rozmiar_wysokosc']*($row['ilosc_sztuk']/$liczba5+$liczba1))/100;
echo "<br />";
}
?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.