Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Skracacz linków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
conix
Witam,
Chciałbym napisać swój własny skracacz linków. Na początku myślałem żeby na serwerze automatycznie tworzyły się nowe foldery w których byłby index.php z przekierowaniem, jednak przy 10 000 skróconych linków nie byłoby zbyt fajnie. Dlatego prosze o wskazówki jak to zrobic. Nie o kod, tylko o porzadne wskazowki.
Pozdrawiam,
conix
bamboo
zależy co masz na myśli pisząć "skracacz linków"... jeżeli chodzi ci o czytleniejszy adres to możesz przykładowo dla pliku articles.php wyświetlająć dać adres typu articles.php?id=123...
Piniek
hmm nie wiem nigdy sie nad tym nie zastanawialem ;P
moze tak zrobic jeden index.php i za pomoca zmiennej $_GET przesylac dane w adresie np

www.jakastamstronka.pl/index.php?strona=1

przekierowywalo by do storny o id jeden w bazie danyc winksmiley.jpg

to tak skrotowa wlasnie szedlem spac dlatego nie bede sie rozpisywal ;P

PS: oczywiscie nalezalo by tez czyscic baze z nie uzywanych linkow by sie nie zapychala ;P

Pozdrawiam mam nadzieje ze pomoglem winksmiley.jpg
conix
Chodzi mi o cos jak ujeb.pl
Cytat
moze tak zrobic jeden index.php i za pomoca zmiennej $_GET przesylac dane w adresie np

www.jakastamstronka.pl/index.php?strona=1

eee.. nie moze byc index haha.gif. musi byc www.www.pl/cos ( za cos ma pisac tekst wpisany w polu skrot)
Piniek
no to mod_rewrite i juz ;P bedzie tak samo jak mowile tylko z tym modem ;P
bamboo
tu masz artykuł:
http://webmade.org/porady/przyjazne-adresy-url.php
mysle że o to chodziło... winksmiley.jpg
conix
Dobra, jutro sie za to zabiore. Moze mi wyjdzie haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.