Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Dopisywanie rekordu do mysql oraz generowanie obrazków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
poxrimex
Mam 2 pytania:

1. Mam użytkowników i oni mają zdjęcia. Zdjęcia zapisywać w innej tabeli i każde zdjęcie w innym wierszu czy w tej samej tabeli co użytkownicy i przy użytkownikach zrobić kolumnę zdjęcia i tam byłby linki do zdjęć rozbijane na tablicę przez funkcję explode, gdyż wówczas można przetrzymywać w jednym wierszu kilka zdjęć. Które rozwiazanie lepsze

2. Jeżeli trzymam zdjęcia i chciałbym zrobić miniaturki to robić tak, że przy dodawaniu użytkownika automatycznie się miniaturka tworzy czy generować za każdym razem z dużego obrazka, gdy ktoś wejdzie na profil użytkownika?
ab0012
zależy ilu tych userków chcesz mieć. ja polecałbym wpisywanie każdego zdjęcia do osbnego rekordu ale to też zależy ile tych zdjęć ma być.
a miniaturkę generuj raz i dopisz ją do chache'a bo inaczej zajedziesz serwer generując za każdym razem miniaturę z dużego zdjęcia (pamiętaj o limitach pamięci).

optymalizacja zależna od rodzaju projektu, stopnia wykorzystania, maszyny, ruchu i czasowego obciążenia.
marcio
Nie bawilem sie jeszcze ani razu z img ale kolega co pisze cms'a powiedzial mi ze najwydajniej jest zapisac tylko sciekze docelowa zdjecia a nie cale zdjecie bo zajedziesz baze i potem je wyswietlac jednak nie jestem pewny czy go dobrze zrozumialem i tak mozna zrobic
Piniek
Robisz tak:
1. zapisujesz sama sciezke zdjecia do bazy a zdjecie do jakiegos katalogu na serwerze
2. do generowania miniaturek uzywaj GD poczytaj sobie o tym w google biggrin.gif
3. chyba nalezy mi sie + ;D

to ci sie morze przydac link i to link

Pozdrawiam winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.