poxrimex
16.02.2008, 21:30:46
Mam 2 pytania:
1. Mam użytkowników i oni mają zdjęcia. Zdjęcia zapisywać w innej tabeli i każde zdjęcie w innym wierszu czy w tej samej tabeli co użytkownicy i przy użytkownikach zrobić kolumnę zdjęcia i tam byłby linki do zdjęć rozbijane na tablicę przez funkcję explode, gdyż wówczas można przetrzymywać w jednym wierszu kilka zdjęć. Które rozwiazanie lepsze
2. Jeżeli trzymam zdjęcia i chciałbym zrobić miniaturki to robić tak, że przy dodawaniu użytkownika automatycznie się miniaturka tworzy czy generować za każdym razem z dużego obrazka, gdy ktoś wejdzie na profil użytkownika?
ab0012
16.02.2008, 22:04:07
zależy ilu tych userków chcesz mieć. ja polecałbym wpisywanie każdego zdjęcia do osbnego rekordu ale to też zależy ile tych zdjęć ma być.
a miniaturkę generuj raz i dopisz ją do chache'a bo inaczej zajedziesz serwer generując za każdym razem miniaturę z dużego zdjęcia (pamiętaj o limitach pamięci).
optymalizacja zależna od rodzaju projektu, stopnia wykorzystania, maszyny, ruchu i czasowego obciążenia.
marcio
16.02.2008, 22:07:24
Nie bawilem sie jeszcze ani razu z img ale kolega co pisze cms'a powiedzial mi ze najwydajniej jest zapisac tylko sciekze docelowa zdjecia a nie cale zdjecie bo zajedziesz baze i potem je wyswietlac jednak nie jestem pewny czy go dobrze zrozumialem i tak mozna zrobic
Piniek
16.02.2008, 22:10:46
Robisz tak:
1. zapisujesz sama sciezke zdjecia do bazy a zdjecie do jakiegos katalogu na serwerze
2. do generowania miniaturek uzywaj GD poczytaj sobie o tym w google
3. chyba nalezy mi sie + ;Dto ci sie morze przydac
link i to
linkPozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.