Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bamboo
załóżmy że mamy:
index.html
-folder 1
-folder 2
|- podfolder
|-podfolder2
jeżeli w pliku umieszczonym w podfolderze2 zamieścilibyśmy link ../index.htm dałoby nam to podfolder/index.htm, tz. że cofa to o jeden folder, a jak zrobić żeby odnieść sie do głownego folderu, nie podając przy tym adresu... tz. link który nieżależnie od położenia zawsze odnosił sie do index.htm w głównym foldzerze... tyle czasu nad tym myślałem, szukałem i nic mi sie nieudało zrobić blinksmiley.gif
MajareQ
ilość kropke przed './' oznacza o ile chcesz cofnąć sie...
zatem w twoim przypadku bedzie to .../

pozdrawiam
Grzyw
A próbowałeś się odnieść w ten sposób:

1. ... href="/index.html" ...
MajareQ
Grzyw chyba nie zrozumiałes bamboo winksmiley.jpg
To co ty napisałeś nie cofnie go do gł. katalogu...
Kowalikus
Poczytaj o tagu base
sniezny_wilk
Cytat(Grzyw @ 17.02.2008, 16:52:04 ) *
A próbowałeś się odnieść w ten sposób:

1. ... href="/index.html" ...

Chyba raczej tak:

1. <a href="./index.html">Główny katalog</a>

Z tego co pamiętam ./ odnosi się do katalogu głównego na serwerze.
bamboo
no wiec tak:
3 kropki - pojawiają sie w adresie
2 kropi - odnosi sie do poprzedniego folderu
1 kropka - nie daje nic, adres jest jakgdyby wogule niebyło "./"

wie ktoś jak to zrobić?
sniezny_wilk
A czemu po prostu nie możesz dać wszędzie:

1. <a href="http://www.serer.pl/index.html">strona główna</a>

Bardzo proste i skuteczne rozwiązanie.
marcio
Jezeli strona glowna jest w katalogu roboczym servera to uzyj getcwd() jak nie to nic innego do glowy mi nie przychodzi
bamboo
no mógłbym, ale zauważ że jeżli przeniusłbym całą aplikacje do jakiegokolwiek innego folderu to "troche" czasu zajęłoby mi podmienianie wszystkich linków w całym kodzie blinksmiley.gif ale już wiem jak to chyba rozwiąże, moge zapisać adres w zmienne np, w config.php który includuje do każdej strony, a przed linkami wsatawić tą zmienną, którą w każdej chwili mógłbym edytować paroma kliknięciami, to chyba jedyne rozwiązanie...
sniezny_wilk
Cytat(bamboo @ 17.02.2008, 17:30:04 ) *
ale już wiem jak to chyba rozwiąże, moge zapisać adres w zmienne np, w config.php który includuje do każdej strony, a przed linkami wsatawić tą zmienną, którą w każdej chwili mógłbym edytować paroma kliknięciami, to chyba jedyne rozwiązanie...

No widzisz, sam rozwiązałeś swój problem biggrin.gif
tdp
Cytat(bamboo @ 17.02.2008, 17:30:04 ) *
... jeżli przeniusłbym całą aplikacje do jakiegokolwiek innego folderu to "troche" czasu zajęłoby mi podmienianie wszystkich linków w całym kodzie

$_SERVER
nowotny
Cytat(MajareQ @ 17.02.2008, 16:50:57 ) *
ilość kropke przed './' oznacza o ile chcesz cofnąć sie...
zatem w twoim przypadku bedzie to .../

Bzdura totalna...
1 kropka - wskazuje na ten sam folder...
2 kropki - wskazuje na folder nadrzędny...
I tyle...

OT: MajareQ, jeśli chcesz pomagać to ja cię proszę sprawdzaj rozwiązania które podajesz jeśli nie jesteś pewnien... to już jest któryś z kolei post w którym podajesz błędne rozwiązanie albo widzisz błąd tam gdzie go nie ma...
MajareQ
Cytat(nowotny @ 17.02.2008, 19:13:19 ) *
OT: MajareQ, jeśli chcesz pomagać to ja cię proszę sprawdzaj rozwiązania które podajesz jeśli nie jesteś pewnien... to już jest któryś z kolei post w którym podajesz błędne rozwiązanie albo widzisz błąd tam gdzie go nie ma...

tak ci się zdaje?
przestań spamowac, kolego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.