Witam,
Jestem początkującym programistą PHP. Tworze właśnie dosyć prostą stronkę ale bardzo (tak mi się wydaje) rozbudowaną (około 10 tys linii kodu). Jest to system CRM, który ponadto zawiera własny system CMS, MLM i inne moduły. Cały projekt tworze w ramach pracy dyplomowej, której tematem jest bezpieczeństwo witryn WWW. W związku z tematem pracy chcę oczywiście zaimplementować validację zmiennych wychodzących i wchodzących z do/z formularzy/baz danych. Wspomniałem jednak, że stronka jest rozbudowana i zawiera mase formularzy, a mi bardzo zależy na czasie. Moje pytanie brzmi, więc jak sobie ułatwić pracę? Stworzyć jeden plik, w którym umieszcze wszystkie funkcje sprawdzające każda przesyłaną np. metodą POST zmienną? Czy dla kazdego formularza tworzyc oddzielne pliki? Czy w kazdym pliku tworzyc kolejnego "if-a" ktory bedzie sprawdzał poprawność wpisanych zmiennych? Po prostu szukam najłatwiejszego (najszybszego) sposobu, ktory moglbym zaimplementowac na swojej stronie, a ktory by spełniał zadanie validacji przesyłanych wewnątrz systemu zmiennych. Pozdrawiam