Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Walidacja formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
petylyl
Witam,
Próbuję napisać skrypt rejestracji. Napisałem już fragment kodu, ktory sprawdza poprawnosc pól za pomoca funkcji wbudowanych i tych samodzielnie bazującyh na wyrażeniach regularnych, aktywację mailową, itp. Mam jednak taki problem, że potrafię napisac rejestrację i sprawdzic poprawność wprowadzonych danych, gdy uzytkownik przenoszony na jakas inne strone, ale komunikaty o błędach nie są gererowane w tabelce formlarza rejestracyjnego tylko na nowej stronie z hiperłaczem
"Powrót do rejestracji". Chciałem zrobić tak, aby błędy były generowane nie na nowej stronie, ale żeby formularz rejestracyjny "wracał" wraz z komunikatem o błędzie. Krótko mówiąc, chodzi o to, aby komunikaty były wyświetlane nie na nowej stronie, tylko w fomularzu np. w znaczniku <td>, który gdy strona jest wczytywana po raz pierwszy - byłby pusty. Próbowałem napisać takie coś, ale plik rejestracji miał ok. 40-50kb (byo tam duzo instrukcji warunkowych elseif - każda dla innego rodzaju błędu), ale to chyba nie jest dobry pomysł. Czy mógłbym liczć na waszą pomoc. Nie chodzi mi o gotowca, tylko przedstawienie sposobu jak problem rozwiązać - w miare wydajnie i oszczędnie jeśli chodzi o sam kod. Z góry dziekuję za pomoc.
dziurson
możeszzrobić tak: po wysłaniu formularza do drugiego pliku dane są walidowane i jeśli są błędy to zapisuje je do np tablicy. po sprawdzeniu danych jest warunek że jeśli są błędy to powrót na poprednią stronę z przesłaniem tej tablicy. Na poprezedniej strone funkcją isset() sprawdzasz czy dana zmienna istnieje i jeśli tak to wyświetlasz komunikat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.