Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] dane z formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gangbang
mam dany kod
  1. <?php
  2. switch($_POST['pass']) {
  3.  case $haslo:
  4. $_SESSION['admin'] = 1;
  5. break;
  6.  case $close:
  7. unset($_SESSION['admin']);
  8. break;
  9.  default:
  10.  }
  11. ?>

wszystko sobie ładnie hula, ale nie mam pojęcia jak rozwiązać problem, gdy w $_POST['pass'] wpiszę coś innego niż $haslo i $close.
co zrobić aby wpisanie w pole 'pass' obojętnie czego nie zmieniało wartości sesji?

z góry dzięki za pomoc,
gangbang.
Gość
-up-
Beacri
Mi się wydaje że case musi przyjmiowacc zawsze wartość stałą a nie zmiennej[color="#4169e1"][/color]
Gość
nie robi to żadnej różnicy.
bartg
Z tego co widzę pow pisaniu wartości, która nie jest $close i $pass sesja się nie zmienia. Więc w czym masz problem? Możesz dokładniej opisać?
nowotny
Co to w ogóle jest za kod... $haslo to jest zmienna którą wcześniej w skrypcie ustawiasz czy po prostu wpisujesz w formularzu $haslo...?
Gość
hasło to zmienna która znajduje się w skrypcie,
gdy wpisuje dane hasło, zmienna sesyjna przyjmuje wartość 1 i uaktywnia się tryb administratora.
i podczas gdy wpiszę wtedy obojętnie jaki wyraz, coś się dzieje, zmienna nie posiada już wartości 1.
Kicok
Cytat
podczas gdy wpiszę wtedy obojętnie jaki wyraz, coś się dzieje, zmienna nie posiada już wartości 1

Bo sesję startujesz tylko w przypadku podania poprawnego hasła.
bartg
Jeśli nadal nie rozumiesz wrzuc session_start() na samą góre plik lub poza switch tak jak powiedział Kicok
Gość
lecz sesja ma wystartować dopiero podczas wpisania poprawnego hasła.
i gdy ona trwa, jak wpiszę się coś w pole pass, przestaje ona funkcjonować.
yavaho
Dalej nie rozumiesz?
Tracisz ciągłość sesji ponieważ w takim przypadku w skrypcie nie zostaje wykonana funkcja session_start();
Jest poprostu pominięta.
Gość
wyciągnięcie funkcji session_start() przed switcha nic nie daje.
Gość
a więc?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.