pys1986
23.02.2008, 21:38:15
Mam strone która kozysta z bazy danych MySQL, ostatnio bardzo zwiększyła się liczba uzytkowników i będzie nadal rosła i pojwaił sie problem ponieważ moja baza danych ma limit połączeń 15tyś/godzine, wymyśliłem że można by było stwożyć drugą taką samą baze i zrobić tak żeby strona np. przez pierwsze 30minut kozystała z jednej bazy a przez drugie 30 minut z drugiej - administrator serwera napisał mi że to bedzie działało. Tylko niewiem jak zrobić aby bazy danych były cały czas identyczne

Jak ktoś rozumie o co mi chodzi niech mi podpowie jak rozwiązać ten problem

(:
nevt
23.02.2008, 23:57:37
teoretycznie możesz to zbudować w oparciu o mechanizm replikacji baz - ale przy takim ruchu wydajność tego rozwiązania będzie tragiczna...
trochę dziwne jest podejscie admina twojego hostingu - zamiast zwiększyć ci limit - choćby za jakąś dopłatą - sugeruje postawienie drugiej bazy - a skutek (większy ruch w domenie) będzie przecież taki sam w obu przypadkach...
wg mnie powinienes poszukac lepszego hostingu i tyle - jeżeli serwis jest naprawdę popularny to odwlekanie tej decyzji skończy się jak na naszej-klasie...
pys1986
24.02.2008, 09:56:52
hosting to nazwa.pl. zapytam admina o zwiekszenie tego limitu a jak nie to niewiem co zrobić ........
Savage.Mephisto
24.02.2008, 13:37:23
Hosting na nazwa.pl to tragedia. Ostatnio za dużo ludzi korzysta z niego, a admini zamiast poprawić jakość świadczonych usług, to tylko kasę zbierają i nic więcej nie robią. Dogadać się z nimi w różnych sprawach, to też problem. Nie polecam.
Cysiaczek
24.02.2008, 15:56:25
Niedawno też miałem akcje z nazwa.pl, choć przyczyną było zapytanie z RAND(), co wyszło dopiero póżniej). Problem dotyczył czasu trwanie zapytań (15 minut w godzinie). Admini oznajmili, że limitu nie podniosą, bo się nie da. Żeby było zabawniej, po tej interwencji zmniejszyli z 15 do 10 minut, więc jednak się da...
Pozdrawiam.
pys1986
24.02.2008, 21:05:56
ja byłbym skłonny zmienić ale w nazwie mam 2000GB transferu rocznie

nie rozglądałem się ale chyba mało gdzie tyle dają

czy sie mylę
nevt
24.02.2008, 21:24:54
a tak realnie w jakim procencie wykorzystujesz te 2000GB rocznego transferu ? przy limicie 15 000 zapytań na godzinę, to ci daje jakiś 15kB na stronkę - całkiem sporo i to przy założeniu że masz non stop obciążenie 100% (co jest oczywiście nierealne), zakładając, że średnie obciążenie masz na poziomie ok. 5 tys. na godzinę (optymistycznie zakładam tak wysoki ruch) to realnie i tak wykorzystasz tylko 1/3 tego limitu... więc wydaje mi się, że kolesie z nazwa.pl robią cię w konia - kuszą cię wysokim limitem transferu którego i tak nigdy nie wykorzystasz, ze względu na zbyt niski godzinowy limit zapytań...
pys1986
25.02.2008, 07:57:06
na stronie posiadam duża galerie zdjęć

dzienny transfer obecnie wychodzi około 5GB w sobote był nawet 12GB

ale to sie często nie bedzie zdazać
nevt
25.02.2008, 08:01:14
teraz rozumiem - ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby na nazwa.pl zostawić same zdjęcia a skrypty i bazę przewalić do innego hostingu - dla fotek miałbyś wysoki limit transferu - dla bazy i PHP miałbyś normalnego admina i wsparcie techniczne... no i na pewno to prostsze niż stawianie drugiej bazy i synchronizacja danych...
pys1986
12.03.2008, 14:09:40
i to chyba bedzie najlepsze rozwiązanie

czy możecie mi polecić jakiś dobry i tani hosting na który moge przenieść swoje forum

Moj obecny to nazwa.pl ale forum zabardzo obciąża im serwer i ciągle mi je blokują
cool_solar
20.03.2008, 22:40:34
myślę, ze warto zastanowić się nad home.pl, a tak w ramach komentarza do całego wątku to rozwiązanie z drugą bazą zaproponowane przez admina z nazwa.pl jest podobnego pokroju co rozwiązanie obciążenia systemu do losowania biletów przez zastosowanie długiego refresh'a na stronie z komunikatem o nierefreszowanie strony samodzielnie
NeVeS
5.04.2008, 22:59:21
A ja dodam od siebie że pierw należałoby się zająć optymalizacją skryptu, a nie szukaniem lepszego serwera czy rozproszeniem na kilka serwerów. Jeśli liczba zapytań naprawdę jest sprowadzona do minimum i każde jest zoptymalizowane to pozostaje cachowanie tychże zapytań do plików. Coś za coś, miejsza liczba zapytań i mniejszy wskaźnik użycia bazy danych, przełoży się na wolniejsze generowanie strony i większe obciążenie serwera. Ale dlaczego ograniczać się tylko do zapytań? Najlepiej cachować większe fragmenty strony które żadko sie zmieniają, a nie generować całą strone zawsze od nowa ...
osiris
6.04.2008, 18:11:06
A moze lepiej wykupic serwer dedykowany? Nie bedziesz mial wtedy problemu z zadnymi limitami polaczen. Polecam OVH, nie ma tam limitu ilosci przesylanych danych. Jest tylko limit predkosci (100MBit/s).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.