Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL/opcjonalnie]Kod obrazkowy potwierdzający
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Seba17
Witam coz odrazu zaznaczam ze widziałem podobny temat ale coż w tamtym temacie porostu rozwiazanie juz jest niedostepne na serverze i szczerze nie chciałbym korzystać z czyjegoś gotowego projektu jezeli nie musze. Tak wiec chciałbym napisać obrazkowy kod który uzytkownik musi podac. Myslałem zeby było to np 1 kolorowe tło i na tym znaki alfanumeryczne. I przy tym nasuwa sie drugie moje pytanie czy takie zabezpiecznie jest wystarczajace przed botami z neta questionmark.gif Prosiłbym o mozliwie szczegołowe rady i odpowiedzi z góry dziekuje.
l0ud
Zwykłe cyferki na jakimś tle będą wystarczające dla botów pisanych ogólnie, dla losowych stron internetowych. Jeżeli ktoś usiądzie specjalnie przy Twojej stronie, to bez większych problemów napisze bota czytającego taki token...
Seba17
To moje pytanie co musiałby posiadac taki token zeby byle Noob go nie złamał. I druga sprawa jezeli np oprocz tego tokeny posiadam pole które aby cos dodac musi zostac zaznaczaone to jest jakimś dodatwkoym zabezpieczeniem??
Virti
Cytat(Seba17 @ 23.02.2008, 22:39:19 ) *
To moje pytanie co musiałby posiadac taki token zeby byle Noob go nie złamał. I druga sprawa jezeli np oprocz tego tokeny posiadam pole które aby cos dodac musi zostac zaznaczaone to jest jakimś dodatwkoym zabezpieczeniem??

Wg. mnie nie. Jak kolega zauważył, jeżeli bot będzie pisany akurat pod Twoją stronę, w pełni bezpiecznego sposobu nie ma.
Jeżeli boisz się spamu w postaci komentarzy czy też postów to podobno dobry jest Sblam
smialy
Zobacz jak to robił Google - tylko oni wiedzą jak tego używać winksmiley.jpg Reszta to nieudane próby - na tym forum żeby odczytać napis to niedługo będzie trzeba robić jakiś kurs.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.