Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Komunikat
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DziaraXc
  1. <?php $skutecznosc=(($umowynra*100)/$umowynr);
  2. echo number_format($skutecznosc,2) ?>

Mam cos takiego i jezeli okaze sie ze wartosci sa rowne zero to niemam wyniku tylko komuniakt

Warning: Division by zero

Co nazlezy zrobic by sie go pozbyc??
antstd
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzielenie_przez_zero

Wypadaloby sprawdzic czy mianownik nie jest zerem przed wykonaniem dzialania.
DziaraXc
a mozna cos zrobic by ten komunikat sie nie wyswietlałquestionmark.gif
Sabistik
Należało by w pierwszej kolejności sprawdzić przez co sie dzieli by uniknąć powyższego błędu. Do tego służy if" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - jak byś dalej miał opory przed manualem.
DziaraXc
no ale ja wiem przez co sie dzieli tylko ze czasem jest wartość 0
Hazel
Jeśli chcesz sztucznie tłumić błędy, masz do tego specjalny operator @, umieszczając go przed plującą linią, powodujesz stłumienie. Ale to w znacznej ilości przypadków (tak jak i Twoim) nie ma sensu - co z tego, że wymażesz komunikat, jak nie zrobisz tego, co chciałeś zrobić. To równie dobrze możesz rezygnować z pisania jakiegokolwiek skryptu.

edyta do posta na górze:
a nie możesz ifem sprawdzić czy wartość nie jest zero?
I dopiero wtedy dzielić?
DziaraXc
No według mnie ma to sens bowiem obliczam sbie skutecznosc z poszczegolnych miesiecy i jezeli dam sprawdzenie miesiaca z przyszłosci to trudno by były jakies wartosci thz za rade
Sabistik
Nie wiem w której klasie jesteś i nie wiem czy cię już o tym uczyli, ale nie wiem czy wiesz że dzielenie przez 0 nie daje żadnego wyniku, więc nie wiem jakim sposobem to ma sens. No to może sprawdzaj czy miesiąc jest z przyszłości jak jest to nic nie robisz...
DziaraXc
Cytat(Sabistik @ 24.02.2008, 16:56:43 ) *
Nie wiem w której klasie jesteś i nie wiem czy cię już o tym uczyli, ale nie wiem czy wiesz że dzielenie przez 0 nie daje żadnego wyniku, więc nie wiem jakim sposobem to ma sens. No to może sprawdzaj czy miesiąc jest z przyszłości jak jest to nic nie robisz...

No kolego jak schodzimy na tematy w ktorej jestem klasie to mozemy owszem wdac sie w dłuzsza rozmowe bowiem wbrew Tobie juz skonczyłem chwile temu studia i zajmuje stanowisko w naszej ojczyznie których dokladnie jest 7
a ze PHP poza praca mnie troszeczke interesuje wiec umieszczam tu pytania moze dla Ciebie bez sensu i głupie, ale jak widac czytasz kolego bez zrozumienia i tworzysz sobie sam problemy o które ja tu na postach wogole nie pytam. Wiec z grzecznosci
jak mozesz to nie czytaj tego z czym ja mam problem , bowiem czytanie ze zrozumieniem zaczyna sie juz w 1 klasie podstawowej a Ty wygldasz na starszego( czysta kompromitacja?!)
remik09
moze bez wtracania co do waszych sprzeczek

1. <?php
  2. if ($umowynr != 0) {
  3. $skutecznosc=(($umowynra*100)/$umowynr);
  4. }
  5. else {
  6. $skutecznosc = 0;
  7. }
  8. echo number_format($skutecznosc,2)
  9. ?>
DziaraXc
thx wszystko działa smile.gif
netmare
Cytat(DziaraXc @ 24.02.2008, 17:10:22 ) *
No kolego jak schodzimy na tematy w ktorej jestem klasie to mozemy owszem wdac sie w dłuzsza rozmowe bowiem wbrew Tobie juz skonczyłem chwile temu studia i zajmuje stanowisko w naszej ojczyznie których dokladnie jest 7
a ze PHP poza praca mnie troszeczke interesuje wiec umieszczam tu pytania moze dla Ciebie bez sensu i głupie, ale jak widac czytasz kolego bez zrozumienia i tworzysz sobie sam problemy o które ja tu na postach wogole nie pytam. Wiec z grzecznosci
jak mozesz to nie czytaj tego z czym ja mam problem , bowiem czytanie ze zrozumieniem zaczyna sie juz w 1 klasie podstawowej a Ty wygldasz na starszego( czysta kompromitacja?!)

Przepraszam za offtop, ale mnie zabiłeś. 4 osoby piszą jakie jest rozwiązanie a Ty i tak nie wiesz o co chodzi i trzeba Ci napisać kod dokłądnie taki jak te 4 osoby wcześniej mówiły żebyś był szczęśliwy, a co do czytania ze zrozumieniem i kompromitacji to pochwal się jakie studia skończyłeś i ile Cię to kosztowało. Generalnie jeśli mam być szczery to interesuje mnie cały przebieg Twojej edukacji bo mnie tam już w podstawówce mówili "Pamiętaj cholero, nie dziel przez 0". Stąd wniosek że lepiej by moje dziecko skończyło dobrą podstawówkę niż Twoje studia. Ciekaw też jestem co za stanowisko piastujesz i kto Ci je załatwił ;P.

P.S. chciałem żebyś wiedział że po prostu jesteś moim idolem nawet jeśli skończy się to dla mnie warnem.
DziaraXc
Cytat(netmare @ 25.02.2008, 08:36:32 ) *
Przepraszam za offtop, ale mnie zabiłeś. 4 osoby piszą jakie jest rozwiązanie a Ty i tak nie wiesz o co chodzi i trzeba Ci napisać kod dokłądnie taki jak te 4 osoby wcześniej mówiły żebyś był szczęśliwy, a co do czytania ze zrozumieniem i kompromitacji to pochwal się jakie studia skończyłeś i ile Cię to kosztowało. Generalnie jeśli mam być szczery to interesuje mnie cały przebieg Twojej edukacji bo mnie tam już w podstawówce mówili "Pamiętaj cholero, nie dziel przez 0". Stąd wniosek że lepiej by moje dziecko skończyło dobrą podstawówkę niż Twoje studia. Ciekaw też jestem co za stanowisko piastujesz i kto Ci je załatwił ;P.

P.S. chciałem żebyś wiedział że po prostu jesteś moim idolem nawet jeśli skończy się to dla mnie warnem.

Bez komentarza
nospor
Cytat
Bez komentarza
Wiesz, ale netmare ma sporo racji w tym co napisal.

dobraz zamykam bo naprawde bez komentarza....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.