Chodzi bowiem o to, iż posiadam na dysku pewien plik o wielkości ~234k i ilości ważnych dla mnie linii/wszystkich 9566/9572.
W linuksie jest komenda cat (wyświetlająca zawartość pliku ) oraz grep ( wyświetlająca linie z wybranym wzorcem ) całość zajmuje maksymalnie 0.02 s ( wykonane przez exec() ) gdy załadowanie pliku do zmiennej tablicowej zajmuje skryptowi ~1.5 s + skrypt porównujący ciąg znaków 0.5-1.0 s więc całość wydłuża się do maksymalnie 2.5-3 s w zależności od obciążenia w danym momencie.
Zawartość pliku to nic innego jak zapis 6 znaków a następnie nazwy firmy, przykładowo:
000000 Xerox
00026A Cocess Telecom Co.
000FCA A-jin Techline CO
Dla niewtajemniczonych pierwsze 6 znaków jest to początek adresu MAC karty sieciowej ( bez odstępów typu - lub : ), i nazwa firmy która ją wyprodukowała.
Oczywiście nasuwa się od razu myśl dlaczego nie zostanę przy wykonaniu polecania przez exec(); chciałbym aby skrypt działał w pełni w PHP, ale też żeby działał szybko

Dlatego pytanie, czy może aby jest coś podobnego w PHP czego jeszcze nie znam, ale nie znam takiej zasady działania funkcji, umożliwiająca szybkie pobranie danych z pliku i porównanie z czymś zawartym w bazie danych.
Z góry dziękuję i przepraszam, jeśli powtórzyłem temat, ale nie znalazłem nic podobnego do tego

I dla ciekawskich, może nie najlepsze rozwiązanie skryptu, ale nie chciało mi się nad tym długo myśleć

<?php $fn = '/usr/share/nmap/nmap-mac-prefixes'; foreach ( $line as $ki => $val ) { if ( preg_match( '/'.substr( $_GET['mac'], 0, 8 ).'/si', substr( $val, 0, 2 ).":".substr( $val, 2, 2 ).":".substr( $val, 4, 2 ) ) ) { break; } } ?>
I to samo z wykorzystaniem systemu Linux :-)
<?php ?>