Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] polecenie SELECT
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wiciu010
Mam taki kod:
Kod
$ip = $_SERVER["REMOTE_ADDR"];
$query6="SELECT * FROM ip_oddane WHERE ip=".$ip;
$result6=mysql_query($query6);
if ($result6)
               {
                   echo "<br>";
                   echo "Już głosowałeś na ten film!";
               }

IP przechowuje w bazie danych jako VARCHAR(21) dlaczego jednak nie mogę wybrać ip z bazy? wiem, że nie mogę bo IF nie działa
Kocurro
a zrób tak:

1. <?php
  2. $ip = $_SERVER["REMOTE_ADDR"];
  3. $query6="SELECT * FROM ip_oddane WHERE ip=".$ip;
  4. echo( $query6);
  5. ?>

wrzuć to co otrzymasz do phpmyadmin'a i masz rozwiązanie smile.gif

pozdr.

ps: musisz dać $ip w ciapki, czyli zrobić jak już to:

1. <?php
  2. $query6 = "SELECT * FROM `ip_oddane` WHERE `ip` = '$ip'";
  3. ?>
Sabistik
Weź ty lepiej sprawdź co zwraca mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
wiciu010
Cytat(Sabistik @ 26.02.2008, 23:50:16 ) *

Sprawdziłem i dalej nie wiem gdzie mam błąd, zawsze tak wykonywałem i wszystko było ok.
Sabistik
No to powiedz co zwraca? Na pewno tak nie robiłeś.
wiciu010
Cytat(Sabistik @ 27.02.2008, 14:11:05 ) *
No to powiedz co zwraca? Na pewno tak nie robiłeś.

Cytat
mysql_query() zwraca identyfikator wyniku (lub FALSE w przypadku niepowodzenia) dla zapytań typu SELECT

jednak dalej nie wiem jak poprawić błąd, czy mógłbyś mi napisać jak powinna poprawnie wyglądać instrukcja?
Sabistik
To powiedz teraz co ma identyfikator wyniku do tego czy jakiś IP jest w tabeli? Teraz przeczytaj dalszą część opisu tej funkcji.
wiciu010
Cytat(Sabistik @ 27.02.2008, 14:23:40 ) *
To powiedz teraz co ma identyfikator wyniku do tego czy jakiś IP jest w tabeli? Teraz przeczytaj dalszą część opisu tej funkcji.

Wg mnie to jesli ip jest w bazie to wtedy coś zostanie zwrocone i wykona sie IF a jesli nie ma ip w bazie to nic nie zostanie zwrocone i instrukcja IF zostanie pominieta
Sabistik
No to źle rozumiesz i źle czytasz. Identyfikator wyniku jest zwracany zawsze (nie ważne że z brakiem wyników). Jak byś raczył przeczytać całe to byś się dowiedział:
Cytat
Przyjmując, że zapytanie się powiodło, można użyć mysql_num_rows()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual by uzyskać informację o liczbie wierszy zwróconych w instrukcji SELECT,
wiciu010
dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.