Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2 bazy pokazaniee jednogo rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
hostcom
proszę o pilną pomoc. siedzę już kilka godzin i nie mogę sobie dać rady....

nie wiem moze to juz przemeczenie i prostych spraw nie lapie..

chodzi mi o to ze mam 2 tabele:

tabela 1

id_user | kanal|
----------
1 |3
1 |4
1 |1
10 |1
1 |2
tabela 2
id_kanal | nazwa
-----------------
1 | nazwa1
2 | nazwa2
3 | nazwa3
4 | nazwa4

chdzi mi oto aby po wyciągnięci z tabeli ostatniego rekordu o id_user 1 wyciągnąć z tabeli 2 nazwę przypisaną do kanalu 2 czyli (nazwa2)

proszę o strukturę i kod php

z góry dziękuje

PILNE
sticker
żeby mówić o jakimś ostatnim rekordzie przydało by sie mieć w bazie jakieś informacje na ten temat - klucz główny albo jakis znacznik czasowy jak juz bedziesz to miał to prosta sprawa
  1. SELECT * FROM tabela1 JOIN tablea2 ON tabela1.kanal = tabela2.id_kanal ORDER BY tabela1.data_i_godzina_utworzenia DESC LIMIT 1
hostcom
udało mi sie to zrobić tak:

SELECT * FROM dotpay LEFT JOIN dotpay_chanel ON dotpay.dot_kanal = dotpay_chanel.nazwa WHERE dotpay.dot_id=".$CURUSER['id']." ORDER BY dotpay.id DESC LIMIT 1

ale jest jedne błąd jeżeli w tabeli dotpay.dot_kanal=0 to wyswietla mi nazwę z tabeli dotpay_chanel.name=0

natomiast jeżeli jest inny niz 0 nap 1,2,3 itp to poprostu już nie wyświetla

hura czarodziej.gif
znalazłem przyczyne...
  1. SELECT *
  2. FROM dotpay LEFT JOIN dotpay_chanel ON dotpay.dot_kanal =dotpay_chanel.name
  3. WHERE dotpay.dot_id =".$CURUSER['id']."
  4. ORDER BY dotpay.dot_data DESC LIMIT 1

ma być
  1. SELECT *
  2. FROM dotpay LEFT JOIN dotpay_chanel ON dotpay.dot_kanal = dotpay_chanel.id_kanal
  3. WHERE dotpay.dot_id =".$CURUSER['id']."
  4. ORDER BY dotpay.dot_data DESC LIMIT 1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.