Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Skrypt pobierający IP użytkownika i zapisujący go w bazie...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Karpadoor
Czy mógłby mi ktoś znaleźć bądź napisać skrypt pobierający IP użytkownika i zapisujący go w bazie MySQL questionmark.gif

Mam coś takiego ale nie wiem jak to obsłużyć...

1. <?php
  2. $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  3. $up = "UPDATE users SET ip='".$ip."' WHERE id='".$tablica[id]."' AND pass='".$tablica[pass]."';";
  4. ?>

^^^

Nie wiem co to :

$_SERVER['REMOTE_ADDR']
$tablica[*]
Cysiaczek
Ja nie wiesz? Jeśli to jest tabela users, to chyba id oznacza identyfikator użytkownika, a pass jego hasło. $tablica zawiera te dane pod takimi właśnie kluczami. Proponowałbym jednak $tablica['id'] i analogicznie do $tablica['pass'].

Z tym REMOTE_ADDR to mnie zabiłeś, Przecież to właśnie jest to IP exclamation.gif!

Wywołaj to zapytanie, to się przekonasz, Jeśłi tegi nie umiesz zrobić, to http://php.net.pl/manual/pl/ref.mysql.php
O tablicach masz http://php.net.pl/manual/pl/function.array.php

Pozdrawiam.
Karpadoor
NIE DZIAŁA ;/

A wogóle to skąd skrypt ma wiedzieć co przedsrtawia zmienna $tablica questionmark.gif ;/
webdice
Cytat(Karpadoor @ 1.03.2008, 16:55:35 ) *
NIE DZIAŁA ;/

A wogóle to skąd skrypt ma wiedzieć co przedsrtawia zmienna $tablica questionmark.gif ;/

A my niby skąd mamy wiedzieć co znajduje się w tej tablicy? Daj sobie:

1. <?php
  2. print_r ($tablica);
  3. ?>

i będziesz wiedział.
Cysiaczek
Cytat
NIE DZIAŁA ;/

Co nie działa? Facet, pisz konkrety.

Nie masz tej tablicy? To ją utwórz. Ty chyba nawet nie wiesz, co robisz... wiesz chociaż, czy posiadasz tabelę users?
Karpadoor
Posiadam tabele users i tam :

nick, ip, pass, id... itd.

i skrypt nie UPDATE-uje ip ;/
Cysiaczek
To pokaż ten skrypt.
Karpadoor
  1. <?php
  2. $nick = $_POST['nick'];
  3. $pass = $_POST['pass'];
  4.  
  5. include('connect.php');
  6.  
  7. $zapytanie1 = "SELECT * FROM users WHERE nick='".$nick."' AND pass='".$pass."'";
  8. $wykonaj = mysql_query($zapytanie1);
  9. if(mysql_num_rows($wykonaj) === 1) {
  10.  
  11. $zapytanie2 = "UPDATE `users` SET `status` = '1' WHERE `nick`='".$nick."'";
  12. mysql_query($zapytanie2) or die(mysql_error());
  13.  
  14. $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  15. $up = "UPDATE users SET ip='".$ip."' WHERE id='".$tablica['id']."' AND pass='".$tablica['pass']."';";
  16.  
  17. // ZALOGOWANY !
  18.  
  19. $zapytanie3 = "SELECT `id` FROM `users` WHERE `nick`='".$nick."'";
  20. $wykonaj1 = mysql_query($zapytanie3);
  21. while($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj1))
  22. {
  23.  
  24. ...
  25. ?>
Cysiaczek
1. To
  1. <?php
  2. $up = "UPDATE users SET ip='".$ip."' WHERE id='".$tablica['id']."' AND pass='".$tablica['pass']."';";
  3. ?>

zamień na
  1. <?php
  2. $up = "UPDATE users SET ip='".$ip."' WHERE nick='".$nick."' AND pass='".pass."';";
  3. ?>

2.Nigdzie nie wykonujesz zapytania do bazy danych. Wykonaj to zapytanie, które Ci podałem.

Pozdrawiam.
Karpadoor
YEAH !

Udało się :]

Dzienki jesteś wielki biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.