Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] drzewo kategorii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ayeo
Witam!
Mam powiedzmy coś takiego:

Kod
-podręczniki
--szkoła podstawowa
---klasa I
----język polski
-----książka do języka polskiego
----matematyka
---klasa II
----język polski
----matematyka
---klasa III
----język polski
----matematyka
--gimnazjum
--liceum

I wszystko ładnie pięknie, ale chcę wyświetlić wszystkie ksiązki z kategorii: matematyka.... Jak to zrobić, żeby jedna rzecz należała do kilku kategorii? W sensie chciałbym mieć w menu oprócz podręczniki->gimnazjum->klasa I->matematyka móc zrobić coś takiego podręczniki->matematyka biggrin.gif Jeśli wyraziłem się niejasno to proszę się nie krępować winksmiley.jpg
sniezny_wilk
Nie wyraziłeś się jasno.. to co masz to co to jest ? Imitacja zrzutu z MySQL ? Plik txt? plik xml ? Może jakiś kawałek kodu podasz ? Czy oczekujesz gotowca ?
ayeo
Tak, oczekuję gotowca! Jesteś moim idolem!
sniezny_wilk
Dalej nie powiedziałeś w czym przechowujesz dane.
ayeo
Chodzi (tak jak w tytule) o drzewo kategorii, które jest przedstawione w pierwszym poście. Niech chodzi mi o żaden kod! Chodzi mi o dostęp do elementu! Zgodnie z drzewem jest to np podręczniki->gimnazjum->klasa I->język polski->jakaś książka ja chciałbym dodatkowo posiadać opcje wyświetlenia wszystkich książek z podkategorii MATEMATYKA (ze wszystkich gałęzi) Chodzi mi bardziej o to jak dodać taką opcję do menu (czyli do drzewa bo menu też będzie drzewem)

edit: zrobię poprostu www.serwis.com/matematyka winksmiley.jpg
sniezny_wilk
Cytat(ayeo @ 2.03.2008, 23:41:49 ) *
Chodzi (tak jak w tytule) o drzewo kategorii, które jest przedstawione w pierwszym poście. Niech chodzi mi o żaden kod! Chodzi mi o dostęp do elementu! Zgodnie z drzewem jest to np podręczniki->gimnazjum->klasa I->język polski->jakaś książka ja chciałbym dodatkowo posiadać opcje wyświetlenia wszystkich książek z podkategorii MATEMATYKA (ze wszystkich gałęzi) Chodzi mi bardziej o to jak dodać taką opcję do menu (czyli do drzewa bo menu też będzie drzewem)

edit: zrobię poprostu www.serwis.com/matematyka winksmiley.jpg

Widzisz, sam sobie odpowiedziałeś. Dodatkowo jeśli robisz coś takiego to możesz od razu zrobić np coś takiego: www.serwis.com/matematyka/item0239_tytul_ksiazki.html co będzie mile widziane przez roboty indeksujące różnych przeglądarek.
ayeo
Znacie możej jakiś dobry patent jak pobrać odpowiedzni element z bazy na podstawie takiego adresu:
www.serwis.pl/podreczniki/gimnazjum/klasa_1/matematyka/
Do każdego elementu/kategorii jest przypisane ID rodzica. Czyli np rodzicem klasa_1 jest gimnazjum itd. Chodzi mi o to jak pobrać to jednym zapytaniem (bez podzapytań). PS kategoria matematyka występuje oczywiście na więcej niż jednej gałęzi!
sniezny_wilk
Cytat(ayeo @ 3.03.2008, 10:28:29 ) *
Znacie możej jakiś dobry patent jak pobrać odpowiedzni element z bazy na podstawie takiego adresu:
www.serwis.pl/podreczniki/gimnazjum/klasa_1/matematyka/
Do każdego elementu/kategorii jest przypisane ID rodzica. Czyli np rodzicem klasa_1 jest gimnazjum itd. Chodzi mi o to jak pobrać to jednym zapytaniem (bez podzapytań). PS kategoria matematyka występuje oczywiście na więcej niż jednej gałęzi!

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, poczytaj coś o LEFT JOIN
ayeo
Dzięki za szybką odpowiedź winksmiley.jpg Strukturę drzewa mam zrobioną na zasadzie drzew IP. Każdy element/kategoria znajdują się w tej samej tabeli. Mogę pobrać element na podstawie adresu jak wyżej wykorzystując podazpytania (SELECT id FROM tree WHERE name = ksiazka AND parent_id = (SELECT id FROM tree WHERE name = matematyka AND parent_id = (SELECT.... itd Mi chodzi o coś wydajnego... Może poprostu na początku adrsu dawać unikalne id elementu np: www.serwis.pl/2343/podreczniki/gimnazjum/klasa1/matematyka.... ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam i dzięki za poprzednie wskazówki winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.