Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przejscie do okreslonego wiersza w pliku *.txt
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Tschoss
Mam taki problem...
Mam zmienna $j ktorej przypisuje jakis INT i otwieram plik *.txt w trybie "r". Chce przejsc do wiersza okreslonego zmienna $j... Czy ktos ma pomysl jak to zrobic :?: :?: :?:

THX

P.S. Plik ma około 8000 wierszy... A wiec nie malo... :wink:
steru
$file=fopen('plik.txt','r');
$i=0;
while($linia=fgets($plik,1024)){
if($i==$numer)
break;
$i++;
}

echo 'wiersz '.$i.' '.$linia;
kurtz
Cytat
Mam taki problem...
Mam zmienna $j ktorej przypisuje jakis INT i otwieram plik *.txt w trybie "r". Chce przejsc do wiersza okreslonego zmienna $j... Czy ktos ma pomysl jak to zrobic :?:  :?:  :?:  
inaczje jak odczytywac po linii sie nie da. chyba ze wiesz ile znakow jest w kazdej z nich. wtedy fseek.
Tschoss
Zaluzmy ze linia ma 200 znakow... Czy wtedy, by przejsc np. do 2 lini musze wpisac fseek($fp,400); :?: :?: :?:
FiDO
Cytat
Zaluzmy ze linia ma 200 znakow... Czy wtedy, by przejsc np. do 2 lini musze wpisac fseek($fp,400);  :?:  :?:  :?:

raczej fseek($fp, 201)
ale to tylko zda egzamin jak masz linie stalej szerokosci, bo inaczej musialbys liczyc dlugosci kazdej linii co juz w ogole mija sie z celem.
kurtz
Cytat
Zaluzmy ze linia ma 200 znakow... Czy wtedy, by przejsc np. do 2 lini musze wpisac fseek($fp,400);  :?:  :?:  :?:

1. zalozmy. zakladac.
2. czemu nie sprawdzisz w dokumentacji? takie trudne ruszyc dupe?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.