Mam problem z funkcją zapamiętywania logowania użytkownika. Bogiem w php nie jestem, ale za pomocą manuala udało mi się sklecic system. Teraz do rzeczy. Mam funkcję, która wysyła ciacho jeśli user zaznaczył opcję:
<?php function auto_login_cookie (){ $userid = $_SESSION['userid']; $query = mysql_query("SELECT uniqid, username FROM users WHERE userid = '$userid' limit 1") or die ('Error'); } ?>
To działa.
Mam rónież funkcję, która sprawdza to ciacho:
<?php function auto_login (){ $userid = $_SESSION['userid']; $query = mysql_query("SELECT uniqid, username FROM users WHERE userid = '$userid' limit 1") or die ('Error'); return is_authed(); } else { return false; } } ?>
A więc w czym problem, zapytacie? A mianowicie w tym, że za cholere nie wiem jak tę drugą funkcję zastosować. Może dlatego, że rano jest, a ja do 4 kodowałem, ale nie mam pomysłu. Wiem, błacha sprawa, no ale cóż

Tak wygląda funkcja autoryzacji:
<?php function is_authed() { { return true; } else { return false; } } ?>
A tak Jej sprawdzanie:
<?php if (!is_authed()) { } ?>
Próbowałem różnych kombinacji. Chyba generalnie powinno być coś takiego:
jeśli są ciacha = funkcja is_authed została spełniona
jeśli ciach nie ma = funkcja is_authed nie została spełniona
Jakieś sugestie? Jestem prawie pewien, że błąd tkwi w tym, że nie potrafię jej zastosować:)
BTW Szukałem na forum, naprawdę:) W ogóle, na większość pytań odpowiedź znalazłem właśnie w wyszukiwarce.
Pozdrawiam
Wiesiu