Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP, HTML] link do strony na której się aktualnie znajduję
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
swist666
Mam taki problem.. Próbuję zrobić linka do strony w której się znajduję i dodać na końcu zmienną get lang=en (żeby z poziomu każdej podstrony dało się przejść na inny język) jednak nie wiem jak napisać kod.. Skonstruowałem coś takiego:
  1. <?php
  2. $a = "http://".$_SERVER['SERVER_NAME'].$_SERVER['REQUEST_URI'];
  3. ?>

Ale teraz jak dodać do strony ?lang=en bo do różnych stron będzie to inaczej wyglądało:
www.domena.pl (tutaj będzie ?lang=en)
www.domena.pl/abc.php (tutaj też będzie ?lang=en)
www.domena.pl/abc.php?id=19 (&lang=en)
www.domena.pl/abc/cde/ (tutaj nawet nie wiem jak to zrobic :/ bo ?lang=en nie działa...)

Wymyśliłem takie rozwiązanie:
  1. <?php
  2. if (strstr($a, "?") == "") $a2 = $a."?lang=en";
  3. else $a2 .= $a."&lang=en";
  4. ?>

ale nie działa dla wspomnianego moda rewrite www.domena.pl/abc/cde/ - skrypt tworzy www.domena.pl/abc/cde/?lang=en - wydawało mi się, że powinno to zadziałać ale jak się okazuje nic to nie daje (zienna lang jest pusta..) z kolei www.domena.pl/abc/cde/&lang=en powoduje błąd 404 (rewrite nie kojarzy tej składni)

Znacie jakieś rozwiązanie?? smile.gif
swist666
Trochę ciężko to określić jednym słowem ale poprawiłem
smietek
Zrób coś takiego: daj na stronie gdzieś link do przykładowego skryptu change_lang.php, w nim napisz skrypt który zmienia język strony, np. zamisuje język w zmiennej sesji, i jak już zmieni to daj albo link:
  1. <a href="javascript:history.back();">Back</a>

albo taki kodzik na końcu:
  1. <?php
  2. <meta http-equiv="refresh" content="0; javascript:history.back()">
  3. ?>
(tego kodu nie sprawdzałem)
bim2
Co do modRewrite, to go najlepiej pokaz, ale najprosciej bedzie przekazywac koncowke do adresu czyli jak masz np:
RewriteRule ^/([a-zA-Z]*)/(.*) index.php?cos=$1$2

i wtedy link:
mojhastrona.pl/tutajniewiemco/&lang=hehe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.