Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Tworzenie bazy...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzywy36
Robię sobie takiego cms'a na swoje potrzeby, i zastanawiam się jak do bazy wtsawić prawa userów... tongue.gif
Załóżmy, jakiś user się loguje i admin może ustawić dla niego prawa np.: dodawanie newsów, dodawanie atrykułów itd.
wiadomo o co chodzi.
Teraz mam problem jak to powstawiać myślałem żeby w tabeli users powstawiać pola praw np. edit_news i przypisywać im wartości 1 gdy może i 0 gdy nie może, ale co jeśli tych praw będzie dużo?? worriedsmiley.gif
To mój pierwszy projekt z wykorzystaniem bazy danych dlatego chciałem się was poradzić smile.gif
artega
Cytat
ale co jeśli tych praw będzie dużo?

W czym to przeszkadza?
Jeżeli zależy Ci na tym by do uprawnień używać tylko jednego pola danych to możesz zastosować iloczyn bitowy
  1. <?php
  2.  
  3. define('READ_PERM', 1);
  4. define('WRITE_PERM', 2);
  5. define('UPLOAD_PERM', 4);
  6. define('ADMIN_PERM', 8);
  7.  
  8. $user_perms = READ_PERM | WRITE_PERM;
  9.  
  10. if ($user_perms & READ_PERM)
  11. {
  12. echo "user can read";
  13. }
  14.  
  15. if ($user_perms & WRITE_PERM)
  16. {
  17. echo "user can write";
  18. }
  19.  
  20. if ($user_perms & UPLOAD_PERM)
  21. {
  22. echo "user can upload";
  23. }
  24.  
  25. if ($user_perms & ADMIN_PERM)
  26. {
  27. echo "user is admin";
  28. }
  29.  
  30. ?>

A sume bitową zapisujesz np. do bazy danych.
krzywy36
Kurcze ;/ nie za bardzo to czaje tongue.gif, ale mam pytanie, moje rozwiązanie jest dobre czy jest jakieś wydajniejsze?? haha.gif
nitek
w jednej tabeli mozesz miec userów, w drugiej spis wsyztskich mozliwych uprawnien, a w trzeciej powiazania tych dwóch rzeczy, czyli id_usera i id_uprawnienia..
w ten sposob nie mnozysz ilosci kolumn (bo jesli ktos nie ma do czegos uprawnien, to nie dodajesz tego do tabeli powiazan), a i z pod sql'a łatwo to obsluzyc...
remik09
id_uprwnienia to chyba lepiej ustawic w skrypcie zeby nie tworzyc dodakowej tabeli i zrobic to takj jak przedstawil to artega smile.gif
krzywy36
A wie ktoś jak to wygląda w typowych cms'ach np. PHP fusion, Mambo, Joomla??
nitek
Cytat(remik09 @ 27.03.2008, 00:54:46 ) *
id_uprwnienia to chyba lepiej ustawic w skrypcie zeby nie tworzyc dodakowej tabeli i zrobic to takj jak przedstawil to artega smile.gif

ja wychodzę z założenia, że co może zrobić baza, to niech robi baza - wolę nie obciążać skryptu - dobrze zbudowane zapytania lepiej rozwiążą sprawę.. smile.gif
krzywy36
Nitek, Twoje rozwiązanie będzie chyba najlepsze smile.gif A jeszcze mam prośbę, mógłbyś napisać przykładowe zapytanie sql w php żeby dowiedzieć się jakie user ma prawa??
Z góry thx

Odświerzam temat, mógłby ktoś napisać zapytanie aby wyciągnąć prawa usera?? Mam trzy tabele: users, rights i user_rights
W users mam dane o userze w rights mam spis wszystkich praw a w user_rights mam id usera i id prawa z tabeli rights

tabela user_rights wygląda mniej więcej tak:

user_id | right_id
---------|----------
1--------|----- 1
1--------|----- 2
1--------|----- 10
2--------|------ 3
2--------|------ 5

itd.
jak wyciągnąć prawa usera o jakimś id??
Trzeba do tego chyba użyć JOIN ale nie wiem jak się tym posługiwać ;]
Kicok
A jak wygląda twoja tabela rights?
krzywy36
Cytat(Kicok @ 29.03.2008, 12:49:29 ) *
A jak wygląda twoja tabela rights?

right_id i right_name... ;]
Kicok
Tak jak myślałem.

IMHO takie rozwiązanie jest bez sensu. Załóżmy że zwykły użytkownik w twoim CMSie będzie miał prawa do:
- czytania artykułów
- oceniania artykułów
- komentowania artykułów
- edytowania swoich komentarzy artykułów
- kasowania swoich komentarzy artykułów
- raportowania wszystkich komentarzy artykułów
- czytania newsów
- komentowania newsów
- edytowania swoich komentarzy newsów
- usuwania swoich komentarzy newsów
- raportowania wszystkich komentarzy newsów
- przeglądania downloadu
- pobierania plików
- oceniania plików
- czytania shoutboxa
- pisania w shoutboxie
- używania emoticon w shoutboxie
...

Jak widzisz sporo tego, a wymieniłem tylko kilka rzeczy, które na pewno będziesz chciał mieć w swoim CMSie.
Przy każdej rejestracji nowego użytkownika będziesz musiał dodać kilkadziesiąt wierszy do tabeli users_rights.

Lepiej będzie jak w tabeli rights będziesz trzymał grupy uprawnień, np.: Goście, Użytkownicy, Administratorzy. Wtedy po rejestracji nowego użytkownika wystarczy jeden wpis do tabeli users_rights wiążący go z grupą Użytkownicy.

Nic nie będzie też stało na przeszkodzie, żeby dodać kilka grup Administratorów - każdą z innymi uprawnieniami.
krzywy36
Nie mam doświadczenia w tworzeniu stron dlatego nie wiem jak ma baza danych wyglądać smile.gif
mógłbyś napisać jak te tabele userow i praw mają wyglądać??
Maciekbjw
Słownie to najlepiej tak:
Tabela użytkownicy
-id
-login
-haslo
-email
-uprawnienia

A kodem:
  1. <?php
  2. CREATE TABLE `uzytkownicy` (
  3. `id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
  4. `login` TINYTEXT NOT NULL ,
  5. `email` TEXT NOT NULL ,
  6. `haslo` TEXT NOT NULL ,
  7. `uprawnienia` INT NOT NULL ,
  8. PRIMARY KEY ( `id` )
  9. );
  10. ?>

To tylko taki przykład, zależy jakie informacje chcesz przechowywać o użytkowniku...
a uprawnienia to poprostu liczby, czyli
1- Admin
2- redaktor
3- zwykły user
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.