Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Internal Server Error - plik z haslem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lordvanyuri@wp.pl
Witam,
zaczynam się własnie uczyć php, zaczynam z ksiazki helionu, php5 ćwiczenia praktyczne. I już na początku mam problem. Chodzi o dostęp do strony zabezpieczony hasłem. Do tego celu potrzebne są dwa pliki '.htacces' oraz '.htpasswd'. Wszystko działa ok na moim serwerze lokalnym, tzn na komputerze. Pyta mnie o nazwę użytkownika i hasło, podaję i jest ok. Dalej wgrałem trzy pliki na serwer w Internecie. Dwa powyższe i plik ze stroną index.html. I co się dzieje? Pyta mnie o nazwę użytkownika i hasło. Podaję je i już strony nie wyświetla.

Wyskakuje: Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator, webmaster@traugutta7.inwestnet.com and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
More information about this error may be available in the server error log.
Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Czy pliki bez nazwy, czyli te, że najpierw jest kropka a potem rozszeżenie, np. '.htacces' należy umieszczać w jakiś specjalnych folderach? Bo ja zamiesciłem wszystkie trzy pliki razem. Może tak nie powinno być? I co ciekawe tych plików nie widać, tylko widoczny jest index.html, dlaczego?
Mój plik '.htacces' wyglada tak:

<Files index.html>
AuthType Basic
AuthName "Podaj hasło:"
AuthUserFile c:/usr/hasla/.htpasswd <--- Tak wygląda to na moim komputerze
<Limit GET POST>
require valid-user
</Limit>
</files>

Linijkę z lokalizacją pliku zmieniłem przed zamieszczeniem na serwer na: AuthUserFile /.htpasswd , czyli odwołanie jest poprawne. Próbowałem wszystkich sposobów, ale wciąż nie rozumiem i nie umiem dociec przyczyny tego błędu.

Byłbym wdzięczny za odpowiedź i pomoc.
qqrq
Wydaje mi się, że problem może leżeć właśnie w ścieżce pliku .htpasswd - na pewno nie leży on w root-ie samego serwera, tylko w czymś a'la "/home/<nazwa_użytkownika>". Sprawdź to.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.