czaem cos tam sobie dlubie, kombinuje itp ale znam sie na tym wszystkim w niewielkim stopniu, wiec chyle czola i przechodze do tematu liczac na wasza pomoc.
zainstalowalem sobie skrypt do oceny artykulow 'ocena.php' w zwiazku z tym ze chcialbym go troche kosmetycznie pozmieniac napotkalem na pewnien problem. otoz przyciski do glosowania od 1 do 10 maja wyglad standardowego przycisku submit. ja jednak chcialbym wstawic w ich miejsce moje wlasne zaprojektowane buttony. nie wiem jak to zrobic. sprobowalem zmienic type= z 'submit' dalem na 'image' po czym dopisalem sciezke do buttonu czyli src ='button.gif'. przyciski sie pojawily ale nie dzialaja poprawnie bo nie podliczaja glosow. oto kawalek skryptu ze zmienionymi przezemnie 2 pierwszymi buttonami wg tego co sam wyglowkowalem:
<input type=\"hidden\" name=\"id\" value=\"$id\" > <input type=\"image\" name=\"ocena\" value=\"1\" src=\"button/button.gif\"> <input type=\"image\" name=\"ocena\" value=\"2\" src=\"button/button.gif\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"3\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"4\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"5\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"6\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"7\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"8\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"9\" >
tak wiec dzialaja wszystkie i podliczaja glosy oprocz tych dwoch pierwszych co zmienilem
nie wiem za bardzo jak to zrobic. tak jak pisalem wczesniej jestem bardziej laikiem w tych sprawach i choc sukcesem bylo dla mnie zainstal tego skryptu to dalej utknalem
oto caly skrypt:
<?php $ocena = $_POST['ocena']; { } else { include("cofing_sql.php"); $dni = "0"; // jak dlugo ma trzmac sie blokada, o - blokada wylaczona $ip=$_SERVER[REMOTE_ADDR]; $pytaniea="SELECT * FROM blok_ip WHERE ip='$ip' AND ids='$id'"; if($ip_jest=="0") { if(!$ocena) { } else { $zapytanie = "INSERT INTO ocena SET ocena='$ocena', ids='$id'"; $zapytaniedwa = "INSERT INTO blok_ip SET ip='$ip', wygasa='$plusdata', ids='$id'"; } } $pytanie="SELECT * FROM ocena WHERE ids='$id'"; $suma="0"; $suma=$suma+$xy[ocena]; } if($ile>0) { $sr=$suma/$ile; } else { $srednia="0"; } if(!$ocena) { } if($ip_jest=="0") { if(!$ocena) { echo "<form action='' method=\"post\"><table border=\"0\"><tr><td><center>Twoja ocena:</center></td></tr> <tr><td> <input type=\"hidden\" name=\"id\" value=\"$id\" > <input type=\"image\" name=\"ocena\" value=\"2\" src=\"button/button.gif\"> <input type=\"image\" name=\"ocena\" value=\"2\" src=\"button/button.gif\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"3\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"4\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"5\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"6\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"7\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"8\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"9\" > <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"10\"></td></tr></table> </from>"; } else { if($dni>0) { } else { echo "<form action='' method=\"post\"><table border=\"0\"><tr><td><center>Twoja ocena:</center></td></tr> <tr><td> <input type=\"hidden\" name=\"id\" value=\"$id\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"1\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"2\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"3\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"4\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"5\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"6\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"7\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"8\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"9\"> <input type=\"submit\" name=\"ocena\" value=\"10\"></td></tr></table> </from>"; } } } else { } } ?>
w jaki sposob zmienic te przyciski submit by wszystko dzialalo? z gory wielkie dzieki za ewentualna pomoc
pozdrowienia marig
-------------------------
do PHP i HTML są odpowiednie znaczniki BBCode
tym razem poprawiłem ale pamiętaj
i stosuj sie do tego na przyszłość
~Cienki1980