Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nie poprawny wynik
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
kicaj
zapytanie:
[sql:1:d1e903e86c]SELECT *, MAX(data) AS data FROM mcz_post WHERE id_forum='26' OR id_forum='0' GROUP BY id_temat ORDER BY 'data' DESC[/sql:1:d1e903e86c]
a struktura tabeli 'mcz_post':
id | temat | post | data | id_forum | id_temat

Jesli 'id_temat' bedzie mial taka wartosc jak ktorys z 'id' to ten rekord jest odpowiedzia to posta z 'id'
Jezeli id_forum = 0 to ten topic/post nalezy do wszystkich forum

Czemu te zapytanie wyswietla mi tylko jeden wiersz? ;/ questionmark.gif
spenalzo
Być może masz wiele wierszy w tabeli, ale wszystkie mają ten sam id_temat - a tak działa GROUP.
kicaj
'id_temat' maja wszystki post (odpowiedzi), a post, ktore sa tematami maja id_temat = '0', bo podczas dodawania rekordu nie wiem jaki id_temat ma byc? ;/
spenalzo
Nie nie.... Przeczytaj uważnie co napisałem wyżej - być może masz dodane w tableli posty TYLKO z jednym id_temat (np. 5) - postów może być i z 50 - ale dostaniesz jeden, bo użyłeś GROUP BY id_temat.
kicaj
sproboje przedstawic to od pczatku

dodaje temat to id_temat jest rowne 0, ale jesli dodaje odpowiedz to id_temat jest rowne id z tematu!

Wiem o co Ci chodzi, ale to jak inaczej pogrupowac, to by zaskutkowalo gdyby temat, mial id = id_temat, ale podczas INSERT INTO nie da sie tego uzyskac!
spenalzo
A co chcesz wyciągnąć z bazy? Bo tego nie napisałeś smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.