Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wasze pomysly na projekt bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pavlaq
Witam mam problem , otoz myslalem nad czyms takim. Otoz napewno duzo z was spotkalo sie z serwisem fotka.pl ( podaje adres dla lepszego zrozumienia tematu to nie jest SPAM). Otoz tam jest opcja moje cechy sporty itd . Jest mnostwo tych opcji

1. Moje cechy
  2. ambitny, bezkonfliktowy, całuśny, charyzmatyczny,
  3. cichy, ciepły, cierpliwy, delikatny, dowcipny, dzielny,
  4. dziki, figlarny, głuptasek, inteligentny, kochający, kreatywny,
  5. leniwy, liberalny, litościwy, lojalny, miły, niekonwencjonalny, nieśmiały,
  6. nieufny, niezależny, odpowiedzialny, optymista, oryginalny, otwarty, pewny siebie,
  7. praktyczny, przyjacielski, przyjazny, punktualny, rodzinny, romantyczny, spontaniczny,
  8. stanowczy, towarzyski, troskliwy, twórczy, uczciwy, uprzejmy, uważny, wiarygodny, wygadany,
  9. wyluzowany, zabawny, zakręcony, zawadiacki, zdecydowany, zorganizowany, żądny przygód

jak takie cos umiescic w bazie danych? przeciez trzeba to przypisac uzytkownikowi. Zalozmy ze uzytkownikow jest duzo to baza danych bedzie wazyla gigabajty , jak prawidlowo zaprojektowac baze z takimi danymi

mam nadzieje ze bardzo nie namieszalem
Kicok
tabela uzytkownicy ( id_uzytkownika, imie, nazwisko, ... )
tabela cechy ( id_cechy, nazwa )
tabela cechy_uzytkownikow ( id_uzytkownika, id_cechy )

czyli standardowa relacja "jeden do wielu"
pavlaq
no tak myslalem tylko zastanawialem sie jak to mozna najprosciej zrobic smile.gif
NeVeS
Ja przypuszczam że w przypadku tak dużego serwisu, jest to zrealizowane w inny sposób stawiający przedewszystkim na optymalizacje zarówno pod względem wydajności jak i zajętości miejsca w bazie. Cechy są traktowane jako jedna wartość atomowa, reprezentowana w bazie przez jedno pole o długości powiedzmy 4 bajtów. Na 4 bajtach jesteśmy w stanie zapamiętać 32 cechy (potrzebujemy jednego bita na jedną ceche), na 8 bajtach 64 cechy ....
osiris
Looknij na ten temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=75576&hl=

Ciekawy jestem jaka wydajnosc otrzymalbym gdybym uzyl pola bitowego jako typu danych do przechowywania cech. Jesli ktos ma jakies doswiadczenia z tym typem danych to prosze o info.
pavlaq
no ten temat nie pwoiem bardzo sie przydal dzieki osiris, nie mozna na wstepie usmiercic swojej bazy i kurcze rozplanowywanie tego to katorga ;p
sledziu1
Teoretycznie najprościej chyba z polem typu SET lecz nigdy nie pracowałem na nim w php i niewiem jak sprawdza się w praktyce.
pavlaq
pamietajmy jeszcze o latwym zarządzaniu z panelu admina smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.