Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] sprawdzanie wszystkich pol i rekordow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
!*!
Jak mogę sprawdzić wszystkie pola w bazie "userdata" czy mają odpowenią wartość? A jeśli nie to wyswietli się odpowiedni komunikat?

1. <?php
  2. $sql="SELECT * FROM userdata WHERE `id` = '$userdata'";
  3. $sprawdz = mysql_query($sql);
  4.  
  5. while($wyniksprawdz = mysql_fetch_row($sprawdz)){
  6. if ($wyniksprawdz == 'brak') {
  7. echo "odpowiedni link<br />";
  8.  
  9. } else {
  10.  
  11. echo ' masz wszytkie rekordy<br />';
  12.  
  13. }
  14. }
  15. ?>

baza "userdata", "id = $userdata" jest to id konkretnego uzytkownika... jednak mam problem z wyświetleniem tego co chce uzyskać, mianowicie jeśli mam pole gg,tel i mail, chciałbym zapytaniem sprawdzić te wszytkie pola [ w tym wypadku 3] mają warotść np. "wolne" jeśli tak, wyświetla się link, jeśli nie zwraca else
erix
To może w bazie domyślną wartość dla pustych pól w bazie null i w tej pętli while za pomocą foreach dla $wyniksprawdz sprawdzaj, czy empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jest prawdziwy.

Jeśli nie wszystkie, to znasz odpowiedź. ;]
!*!
foreach się do tego nie nadaje, wyświetli wtedy napis "masz wszytkie rekordy" tyle razy ile jest pól w bazie.

Albo może ja robie coś źle?

mysql:

Kod
id | tel | dom | gg | kaczka | cos
32 | 432 | las | 00 | czarna | gps

jeśli chce pobrać dane tel | dom | gg | kaczka | cos użytkownika o id 32 to robie tak:

1. <?php
  2. sql="SELECT * FROM userdata WHERE `id` = '$userdata'";
  3. ?>

gdzie $userdata to pole id w bazie, tu 32
erix
Hmm, ale przecież jak masz stałą ilość kolumn i w miarę mało, to czy nie lepiej sprawdzić zapytaniem "WHERE XX = null OR YY = null OR..."?
!*!
ok 1,5k rekordów do małych się nie zalicza smile.gif ehh to nie ma prostego sposobu? sad.gif
erix
Cytat
jak masz stałą ilość kolumn

tongue.gif
!*!
ups tongue.gif

emm ale czekaj bo już nie rozumiem

1. <?php
  2. sql="SELECT * FROM userdata WHERE `id` = '$userdata'";
  3. ?>

Tak sprawdzi wszytko to co jest przypisane do ID np 15 i potem jedzie po kolei tel | dom itp.

a teraz to jak ma to wygladać?

1. <?php
  2. sql="SELECT tel=null or dom=null FROM userdata WHERE `id` = '$userdata'";
  3. ?>
?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.