Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić kraj?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
id4
Jak sprawdzić kraj z którego jest użytkownik danego serwisu?
Użycie HTTP_ACCEPT_LANGUAGE nie bardzo skutkuje, ponieważ wyświetla kilka języków i dodatkowo krzaki ... To nie jest to, czego szukam ... Może posiadacie jakąś funkcję odwołania się do serwera nazw czy coś takiego?

Bardzo proszę o pomoc ...
kurtz
Cytat
Użycie HTTP_ACCEPT_LANGUAGE nie bardzo skutkuje, ponieważ wyświetla kilka języków i dodatkowo krzaki ... To nie jest to, czego szukam ... Może posiadacie jakąś funkcję odwołania się do serwera nazw czy coś takiego?
mozez wycinac pierwszy jezyk z HTTP_ACCEPT_LANGAUGE - to jezyk preferowany przez uzytkownika - jest to o tyl ezdradzieckie ze jesli ktos ma angielskiego exporera to i jezyk bedzie 'en'.
inna metoda jest spawdzanie adresu przychodzacego - potem jesli istnieje wpis w dns i mamy adres w postaci www.host.pl odcinamy nazwe domeny i sprawdzamy wg
http://www.bcpl.net/~jspath/isocodes.html. poki co innych pomyslow nie mam.
konrad_vme
Ja też się spodkałem tylko z tymi metodami, są one użyte m.in. w statystykach Imperator portalu, możesz zobaczyć jak to jest zrealizowane...

Cytat
Cytat
mozez wycinac pierwszy jezyk z HTTP_ACCEPT_LANGAUGE - to jezyk preferowany przez uzytkownika - jest to o tyl ezdradzieckie ze jesli ktos ma angielskiego exporera to i jezyk bedzie 'en'.
inna metoda jest spawdzanie adresu przychodzacego - potem jesli istnieje wpis w dns i mamy adres w postaci www.host.pl odcinamy nazwe domeny i sprawdzamy wg
http://www.bcpl.net/~jspath/isocodes.html. poki co innych pomyslow nie mam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.