Chciałbym poprosić forumowiczów o pomoc w dobrze rozwiązań i algorytmów. Potrzebuję zrobić taką jedna rzecz dla kolegów z roboty.
Sprawa wygląda tak że serwisanci wracają z roboty u klienta, wsiadają na program, piszą co robili, jakie materiały zużyli, ile itd. Pracują na wersji którą napisałem jakiś czas temu, ale teraz trzeba ją ulepszyć, a w ogóle napisać na nowo bo coś się kaszani, a tamta była pisana na żywca, mało przemyślana i w ogóle teraz chcę mieć 'wypasa'

Interfejs jest intuicyjny na tyle, że każdy potrafi z niego korzystać. Jednak dla mnie jest kilka spraw teraz do rozstrzygnięcia i chciałem zapytać Was - bardziej doświadczonych programistów jak wszystko razem poskładać i jakie problemy mogą nastąpić w pracach itp.
Wszystko chodzi w oparciu o MySQL-a.
Teraz tak... pierwszy problem z którym się spotkałem, to taki że podczas tworzenia nowego takiego zgłoszenia, jeśli w nazwie występują polskie znaki tudzież znaki specjalne typu "&" to całość się krzaczy, bo ... GET - o tym wcześniej nie pomyślałem. Już teraz takiej ilości danych nie chcę przepuszczać w GET-cie, i zdecydowałem się na POST-a. Generalnie zastanawiałem się jeszcze nad mechanizmem sesji, czyli przy każdym otwarciu nowego zlecenia jest generowany nowy identyfikator sesji przekazywany GET-em. Tylko jak teraz połączyć formularze żeby jedna cześć przekazywana była POST-em a identyfikator GET-em - tutaj mechanizm sesji, right ?
Formularz wygląda mniej więcej tak że wybiera się z listy po prostu materiały, po wyborze materiału strona się przeładowuje z listą cech dla tych materiałów i potem wypełnia się opcjonalnie opis, ilość i jednostkę miary. Klika się dodaj i leci do bazy. Strona się przeładowuje do "pierwotnego stanu" i już na ekranie widać od razu to co dodaliśmy. Jeśli całość przekażę POST-em to nie będę widział nic, bo najważniejsza zmienna identyfikująca konkretnie ten "dokument" zniknie.
Drugi problem jest taki, że musi to być uwierzytelnianie. Teraz chodzi to w oparciu o plik .htaccess a już chciałem zrobić uwierzytelnianie poprzez PHP, ale... teraz problem jest taki. Jeśli wezmę użyję sesji do dodawania nowych dokumentów, to jak użyć dwóch sesji na raz, bo użytkownik też będzie musiał być uwierzytelniony poprzez sesję.
Może jakieś inne pomysły ?
Na razie tylko tyle z problemów które mnie spotkają w niedalekiej przyszłości

Z góry dziękuję za każdą pomoc