Witam!
Mam kod:
<?php
include(\"./sss.x\");
$_SESSION['id']= $nwsid;
$sid = $_SESSION['id'];
1: $sid\";
?>
$nwsid == $sid <<<<
Plik 'sss.x' zawiera:
<?php
/*
** wygeneruj id sesji
*/
function SessionID($length=30)
{
/*
** okre¶l zbiór możliwych znaków
*/
$Pool = \"ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ\";
$Pool .= \"abcdefghijklmnopqrstuvwxyz\";
for($index = 0; $index < $length; $index++)
{
}
return($sid);
}
/*
** zaincjalizuj generator
*/
$nwsid = SessionID();
?>
Jednak gdy przechodzę o strony kolejnego skryptu: 'dalej.php'
zmienna: $sid = $_SESSION['id'];
nie wykazuje żadnej zawartości. Czy to normalne ? Co źle robię ?
Proszę o pomoc... z góry dzięki
Pozdrawiam
Less
piotrooo89
8.05.2008, 10:30:31
nie wykazuje bo pod $_SESSION['id'] podstawiasz zmienna $nwsid która jest pusta
zrob tak
$sid = $nwsid;
Chyba to nie to: bo nie jest pusta
na 1 stronie echo ją wypisuje porawnie... zarówno $sid jak $nwsid, bo skrypt z pliku się wykonuje...
Danone
8.05.2008, 10:38:39
Tak tylko zapytam a czy na następnej stronie masz wpisane
<?php
?>
?
nie.
raczkuję w tym... a to jest konieczne ?
piotrooo89
8.05.2008, 10:42:15
jak chcesz przesłać coś co nie jest włączone... to tak jakbyś oglądał film na nie załączony tv
Danone
8.05.2008, 10:42:58
Oczywiście, że tak, jeśli tego nie wpiszesz, to na następnych stronach, jeśli będziesz się odwoływał do np:
<?php
$_SESSION['id']
?>
To twój skrypt bez
<?php
?>
Nie będzie pamiętał co było zapisane w danej zmiennej sesyjnej
nie wiedziałem... teraz działa
Dzięki
Danone - wielkie brawa za "przenikliwość" - od razu na to wpadłeś ! na skróty - jestem w szoku
piotrooo89 - także wielkie dzięki
A! Jeszcze jedno: czy do $_SESSION można przypisać dowolne zmienne np. $_SESSION['ilosc_prob']; ?
Danone
8.05.2008, 11:55:40
Do
<?php
$_SESSION;
?>
Możesz przypisywać sobie co chcesz np:
<?php
$_SESSION['imie'] = Marek;
?>
I na każdej stronie, gdy będziesz się odwoływał do tej zmiennej sesyjnej będzie wyświetlać się jej zawartość
piotrooo89
8.05.2008, 11:56:13
tak i wtedy takie zmienne nazywają sie zmiennymi sesyjnymi
Nie będzie przerwy, jeśli jakaś podstrona nie będzie miała session_start();, a kolejna to wywoła, tzn. odczytam te zmienne ?
Witam! Less, zakładasz masę tematów, na które odpowiedź jest w manualu! To są podstawowe sprawy, poruszane setki razy (wystarczy poszukać na forum) lub po prostu zajrzeć do manuala. Jeżeli naprawdę nie możesz sobie poradzić to zakładaj takie tematy w dziale Przedszkole (pamiętaj o zasadach panujących na tym dziale).
Pozdrawiam!
OK, sam to przetestuje... nie widziałem pomocy w manualu, a kolegów zapytać się nie mozna, kiedy potrzebuje pilnej pomocy ? Nie masę... bo duzo nie pisuje, tylko dziś i tylko 2 tematy. Poza tym zanim zacząłem pisać, sprawdziłem w wyszukiwarce i nie znalazłem nic, co by na to odpowiadało... (W wyszukiwarce na Forum).
No i nie pomogłeś... a to jak się za pewne domyślasz było ostatnie pytanie w tym temacie... i juz nikt nie pisze...
Wielkie niedzięki ayeo
Oczywiście, że można zapytać, od tego jest to forum! Jednak uwierz mi, że nie chce się nikomu pisać setny raz o tym samym! Sposób korzystania z sesji jest dobitnie opisany w manualu, na forum, jak i na stekach innych stron! Forum to nie jest interaktywny kurs programowania. Jeżeli masz jakiś konkretny problem chętnie Ci pomożemy...
Pozdrawiam!
GoogleNastępnym razem dostaniesz ostrzeżenie za lenistwo!
Temat zamykam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.