Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Formularz w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
S_Olewniczak
Chcę zrobić w PHP coś takiego, żeby dwa formularze miały wspólne pola, jednak jeden z nich miałby jedno pole dodatkowe. Spróbowałem zrealizować to kodem:

Kod
<FORM action="temp.php" method="POST">
<FORM action="temp.php" method="POST">
<INPUT type="text" name="test">
<INPUT type="submit" value="Dodaj">
</FORM>
<INPUT type="text" name="test2">
<INPUT type="submit" value="Zatwierdź">
</FORM>
<?
if ($_POST['test2']) {
print 'aa '.$_POST['test2'].'';

} elseif($_POST['test']) {
print 'bb'.$_POST['test'].'';
}

Jednak nic mi z tego nie wyszło. Czy ktoś ma jakiś pomysł
sniezny_wilk
Z tego co mi wiadomo, tak zrobić nie można, ale za to możesz pobrać wartości za pomocą JS.
S_Olewniczak
A jak mógł bym to zrobić w JS? Bo na tym polu mam bardzo małe doświadczenie. wstydnis.gif
sniezny_wilk
Poczytaj o: getElementById lub getElementsByName. Dzięki temu masz dostęp do elementu i możesz z niego pobrać wartość (value) i przy wysłaniu wrzucać tą wartość np do ukrytego pola drugiego formularza.
S_Olewniczak
A co bym musiał zrobić, żeby w JavieScript, żeby po kliknięciu na przycisk submit jakaś zmienna JavyScript przybierała jakąś wartość?
bim2
<form onsubmit="jakaszmienna = 'jakaswartosc';">

a jak chcesz zeby się nie wysłał formularz to:
<form onsubmit="jakaszmienna = 'jakaswartosc'; return false;">
S_Olewniczak
A czy mógłbym to zrobić poza blokiem <form> w bloku przycisku? Bo właśnie takiego rozwiązania potrzebuję.
bim2
Chodzi o input? I co z tym inputem? Jest on typu submit czy jaki?

Poza blokiem czyli np po zaladowaniu strony?
S_Olewniczak
Chodzi mi po prostu o to, żeby w przypadku naciśnięcia jednego przycisku wykonywały się jakieś operacje i dane z formularza zostawałyby pobierane, a w przypadku naciśnięcia innego przycisku działoby się to samo co po naciśnięciu pierwszego + jeszcze jedna funkcja w JavieScript byłaby wykonywana.
bim2
Jakiego przycisku? Typu sibmit czy tupu button? Może pokaż kod. Bo jak submit to w <form onsubmit="funkcja();"> a jak typu button to <input type="button" onclick="funkcja();"> smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.