Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] dynamicznie zmieniana zawartosc tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
graveozz
Witam

Mam pytanko, prawdopodobnie odpowiedz jest niezwykle prosta:
Otóż w tabeli o podanej strukturze:
  1. <table border="1">
  2. <tr>
  3. <th>Model</th>
  4. <th>Opis</th>
  5. <tr>
  6. <tr>
  7. <td>nazwy modeli</td>
  8. <td>opis konkretnego modelu</td>
  9. </tr>

Chcę w kolumnie model zamieścić kilka modeli pewnego typu urządzeń będących linkami do ich opisu który powinien po kliknięciu w model pojawić się w kolumnie opis. I teraz moje pytanie - można to zrobić tak:
stworzyć kilka takich samych plików przy czym każdy róznił by się opisem w kolumnie opis.
A czy dałoby się to zrobić tak, że stałą zawartość ma kolumna Model, a zmienia się po kliknięciu w odpowiedni link modelu zawartość kolumny Opis. Acha i czy da się to zrobić nie wykorzystując ramek, i bez tworzenia takiej ilości plików ile jest modeli?

Dzięki z góry za pomoc.
best-two
Przykład możesz znaleźć tutaj: http://webmade.org/porady/dynamiczne-zakladki-dhtml-js.php

Owy przykład da się uprościć, ale to już twoja część zadania... smile.gif
Pilsener
Robisz tablicę z danymi typu:
1||Lodówka||opis
2||Pralka||opis
3||Telewizor||opis - czy zrobisz ją wczytując dane z plików, czy z bazy (polecam bazę mysql), to sprawa drugorzędna.

Teraz robisz pętle:
  1. <?php
  2. $print = '<table>';
  3. foreach($tablica as $linia){
  4.  list($id,$nazwa) = explode("||",$linia);
  5.  $print .= '<tr><td>'.$id.'</td><td><a href="?akcja=pokazopis&amp;'.$id.'">'.$nazwa.'</a></td></tr>';
  6. }
  7. $print .= '</table>';
  8. echo $print;
  9. ?>
- i masz. Po kliknięciu w link przechodzisz do innej części kodu, która wyświetli jeden produkt na podstawie jego id. Jak nie jesteś obeznany z PHP to polecam jeden z wielu kursów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.