Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]newsy na podstronach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
larson7221
Witam mam taki problem . Napisałem system newsow tylko że nie mam pomysłu jak zrobić tak by po jakiejś ilości newsow tworzyła się druga podstrona z nastepna ilościa newsow a potem nasępną itd . W skrócie chodzi mi o to żeby po wpisaniu 40 newsow nie było wszystko na jednej stronie biggrin.gif . Pomożecie mi podam tu funkcje odpowiedzialna w moim systemie za wyświetlanie newsow
  1. <?php
  2. function odczytall()
  3. {
  4. $how = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM NEWS")); // funkcja liczy wszystkie wiersze 
  5. $query = mysql_query("SELECT * FROM NEWS ORDER BY `idnews` DESC LIMIT 0,".$how.""); // zapytanie o 3 wiersze
  6. while($r = mysql_fetch_array($query)) // wsywietlenie newsow i zapisanie do tabeli r
  7. {
  8. echo '<center>'.$r['title'].'</center><br><b>'.$r['news'].'</b><br>'.$r['news2'].'<br>==========================<br>'; // wyswietlenie newsow 
  9. }
  10. ?>
sniezny_wilk
skrucie ? sciana.gif popraw proszę.. Na tym forum był już na prawdę dużo razy wałkowany temat stronicowania, poszukaj na forum lub google.
Shili
  1. <?php
  2. $how = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM NEWS")); // funkcja liczy wszystkie wiersze 
  3. $query = mysql_query("SELECT * FROM NEWS ORDER BY `idnews` DESC LIMIT 0,".$how.""); // zapytanie o 3 wiersze
  4. ?>

Popatrz na ten fragment kodu. Do zmiennej $how wstawiasz ilość wszystkich wierszy, a w zapytaniu masz ustawiony limit od 0 do zmiennej $how, czyli... wybierasz wszystkie wiersze.

Proponuję zapoznać się z opcją limit, a to która strona newsów ma być wyświetlana przekazywać owej opcji w jakiś sprytny sposób (na przykład przez $_GET)
larson7221
tongue.gif ajj szybko pisałem jescze ta dysgrafia tongue.gif oks poszukam może znajdę ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.