Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML+SQL] INPUT TYPE="checkbox"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grattz
Jak wysłać do bazy stan zaznaczenia pola. Czy jest ono zaznaczone czy też nie.
Co mam dać w VALUE ?
  1. <INPUT TYPE="checkbox" NAME="f1" VALUE="..." >
piotrooo89
sprawdzasz if'em... jak jest zaznaczone wpisujesz do bazy zaznaczone, jak nie to nic(lub nie zaznaczone)...

1. <?php
  2. if(f1==checked)
  3. {
  4. mysql_query=("insert into tabela set check='zaznaczone'");
  5. }
  6. else
  7. {
  8. mysql_query=("insert into tabela set check='niezaznaczone'");
  9. }
  10. ?>

o to chodzi?

tam gdzie masz f1 muszisz $_POST['f1'] albo $_GET['f1']
grattz
Sprawa jest bardziej skomplikowana:

W bazie mam pole f1

1. <?php
  2. <form action="index.php?pokaz=board" method="post" enctype="multipart/form-data">
  3. <INPUT TYPE="checkbox" NAME="f1" VALUE="' . $row['f1'] . '" ' . $row['f1'] . '>
  4. ?>

Czyli w wpadku gdy w bazie f1=checked
Kod
<INPUT TYPE="checkbox" NAME="f1" VALUE="checked" CHECKED>

i tu zaczynają sie schody bo nieważne czy zaznaczę czy odznaczę pole kod zawsze będzie mi z tego wysyłał ze pole jest CHECKED.
  1. <?php
  2. if ($_POST['f1']=='checked') mysql_query("update u set f1='checked' where id=1");
  3. if ($_POST['f1']=='') mysql_query("update u set f1='' where id=1");
  4. ?>

I odwrotnie. W przypadku gdy w bazie f1=' ' sytuacja jest tez patowa.
nospor
checkboxy i radio mają to do siebie, ze wysyłane są tylko wtedy, gdy są zaznaczone. Jesli wiec chcesz sprawdzic czy checkbox o nazwie f1 jest zaznaczony to musisz sprawdzi czy tablica $_POST (jesli wysylasz postem) zawiera ten index
  1. <?php
  2. if (isset($_POST['f1'])) echo 'zaznaczony';
  3. ?>

@piotrooo89 udzielasz sie na forum duzo - to bardzo dobrze. Ale sprawdzaj od czasu do czasu skrypty które dajesz, bo jednak dość czesto piszesz od rzeczy winksmiley.jpg Nie odbierz tego jako zniechęte, wręcz przeciwnie, tylko pamiętaj o sprawdzaniu informacji ktorych udzielasz, bo jeszcze nie jestes na etapie pisania z palca
grattz
Dzięki Wam. W końcu działa guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.