Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Includowanie - bezpieczeństwo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
LExy
Witam

Odrazu napisze, ze kompletnie sie na tym nie znam.

Przeglądnelem forum w sprawie bezpieczenstwa includowania itp. ale nie moge tego wszystkie pojąć :/

Problem polega na tym, ze pewna osoba wrzuca sobie co chce do moich plików, które są includowane.
Najwyrazniej "profesjonalista" który robił mi ta strone zabardzo sie nie zna na bezpiecznym kodzie.

Wszystkie pliki includowane(22), znajduja sie w katalogu: incl

Tak jest zapisany kod (do wszystkich plików) na mojej stronie index.php:

<?php

include("incl/nazwa_pliku.php");

?>

Czy znalazla by się dobra dusza, która by pomogla i napisala mi jak ma poprawnie/bezpiecznie wyglądac ten kod questionmark.gif

Jesli trzeba więcej informacji na temat strony to prosze pisac.

Dziekuje
LExy
Shili
Ja mam jedno pytanie? Czy osoba include'ująca pliki musi mieć dostęp do kodu php, mysql, js czy czegokolwiek innego czy chodzi o samą treść?
Pilsener
Cytat
pewna osoba wrzuca sobie co chce do moich plików, które są includowane
- idę o zakład, że to pewnie ulubione menu krejzoli od PHP:
  1. <?php
  2. $plik = $_GET['plik'];
  3. include($plik);
  4. ?>
- zdumiewająco często można to spotkać, kiedyś nawet się zastanawialiśmy (przy piwku), skąd się to w ogóle wzieło...

Jedyna rada to przebudować całkowicie skrypt.

P.S > chyba, że ktoś ma dostęp przez ftp lub panel admina do tych plików, co raczej wątpliwe.
#luq
Musaiłbyś w bazie zrobić tabelę z polami ID oraz Page gdzie bedziesz zapisywać adres strony np. incl/nazwa_pliku.php i ID (auto_increment) i odwoływać się do ID czyli do integera a nie do stringa.

Potem wystaczy dać tylko intval($_GET['id']) i jest bezpiecznie.
pyro
LExy, moze daj kod zamiast czekać na wróżkę?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.