Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] stosowanie <br /> to błąd?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
graveozz
Witam

Wynik walidacji strony na w3c.org zwraca mi taki błąd (powtórzony kilkakroć):

The sequence <FOO /> can be interpreted in at least two different ways, depending on the DOCTYPE of the document. For HMTL 4.01 Strict, the '/' terminates the tag <FOO (with an implied '>'). However, since many browsers don't interpret it this way, even in the presence of an HMTL 4.01 Strict DOCTYPE, it is best to avoid it completely in pure HTML documents and reserve its use solely for those written in XHTML.

strona napisana jest w HTML 4.01, jak łamać linie aby walidator nie pokazywał błędu? Stronka wyświetla się prawidłowo.

Z góry dzięki za pomoc.
sniezny_wilk
A po co chcesz łamać linie ? Jak robić przerwy operuj margin i padding, jeśli od tekstu to stosuj znaczniki <p> np, generalnie br jest" feee" smile.gif.

Lub zrobić tak jak validator poleca smile.gif
Shili
Czasem linie trzeba łamać, choćby pisząc dłuższy tekst, nie zawsze jest sens robienia osobnego paragrafu do trzech linijek.

Linie możesz łamać przez
  1. <br>
, albo przenieść się na xhtml (choćby i transitional), który takich błędów nie wypluwa. Względnie jeśli nie do końca zależy Ci na poprawności dokumentu możesz spokojnie zostawić to tak jak jest.
graveozz
Miło byłoby gdyby walidator wyświetlił na zielono brak błędów.
Usunąłem / z <br /> i pomogło.
Dzieki.
A <br> czasami jest konieczne, przynajmniej wg. mnie.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.