Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Jak wyświetlić nr aktualnie wyświetlanego zdjęcia?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Manioo
Jak wyświetlić nr aktualnie wyświetlanego zdjęcia z danej kategorii?

Kod
$wszzdj = "SELECT * FROM zdjecia WHERE  id and kategoria='$zo_d1[kategoria]' ";
    $result1 = mysql_query ($wszzdj);
    $result2 = mysql_num_rows($result1);

$zo_d1[id] - id zdjęcia

Powyższy skrypt daje licznik wszystkich zdjęć z danej kategorii. Ale jak wyświetlić które jest aktualnie wyświetlane z tych wszystkich w danej kategorii?
Gdyby ID było po kolei można by to wykorzystać niestety zdjęcia mają różne ID 2, 5, 23, 44,123, co daje np. 5 zdjęć. Jak wyświetlić że zdjęcie o id 44 jest np 4 zdjęciem w danej kategorii?
nospor
po pierwsze: tak sie nie zlicza liczby rekordow. zajedziesz baze na smierc. uzyj count
po drugie: http://nospor.pl/mysql-faq-n25.html#faq-8
Puzi
  1. <?php
  2. $wszzdj = "SELECT * FROM zdjecia WHERE id and kategoria='$zo_d1[kategoria]' ";
  3.  $result1 = mysql_query ($wszzdj);
  4.  
  5. $i = 1;
  6. while ($wiersz = mysql_fetch_row($result1))
  7.  {
  8.  echo $i++;
  9.  }
  10. ?>

ale chyba nie o to Ci chodziło...
Ale zawsze możesz numer przekazać sobie do jakieś zmiennej np. po przez GET i to wyświetlać
Manioo
nadal nic nie wiem sad.gif jakiś kodzik poproszę w php z zalaczonym mysql bo się motam że już zrezygnowalem sad.gif
Puzi
Ale napisz o co dokładnie chodzi...
POwiedzmy że masz galerię a w niej miniatury... Jak klikniesz w miniaturę to pokazuje Ci duże zdjęcie i gdzieś obok niego chcesz mieć numer zdjęcia?? O to chodzi??
Jak tak to napisz jak wygląda tabela w bazie gdzie masz te zdjęcia.
Manioo
TAK O TO CHODZI M.IN

mam 2 tabele:

ZDJECIA (ID, nazwa, kategoria, opis, itp itd)
KATEGORIE (ID, nazwa)

Mam tekst przy zdjęciu:
ZDJĘCIE NR: <?php echo"$result5"; ?> z <?php echo"$result2"; ?> Czyli Zdjęcie nr 5 z 34 np. 34 mi wyświetla dzięki powyższemu sksryptowi co podałem wcześniej a 5 nie i nie wiem jakie zapytania wprowadzić aby wyswietlalo te aktualnie ogladane zdjecie wedlug kolejnosci id od najwiekszego ID do najmniejszego niech liczy( i oczywiście w wybranej kategorii $zo_d1[kategoria])- to jest już zmienna kategorii prosze ją wykorzystac zawsze zwraca kategorię w której się obecnie jest
Puzi
To może dodaj sobie jakąś kolumnę w tabeli zdjęcia gdzie będziesz miał ID zdjęcia w danej kategorii... tak chyba będzie najłatwiej... Tylko że wtedy będzie problem jak usuniesz zdjęcie z kategori... to pozostanie luka

@EDIT:
Teraz wpadłem na pomysł... Daj takie zapytanie do bazy danych...
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT * FROM `zdjecia` WHERE `id` <= '".$zo_d1[id]."' AND `kategoria` = '".$zo_d1[kategoria]."'";
  3. $wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
  4. $ktore = mysql_num_rows($wykonaj);
  5. ?>

I teraz powinno Ci pokazywać które to jest zdjęcie
Manioo
SUPER!! Wszystko działa dziękuję serdecznie!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.