Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: file_get_contents na 2 url równocześnie ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rog333r
Witam.

Napisałem na swoje prywatne potrzeby robota który chodzi po danej stronie www pobiera dla mnie istotne informacje i zapisuje je w bazie danych.

Robot odpalany jest lokalnie a laczy sie z witryna znajdujaca sie w internecie ( lacze DOWN 6 mbit/s na UP 512 kilobitów).
Dziala on na tej zasadzie ze za pomoca file_get_contents pobiera dane z internetu i przetwarza je lokalnie na komputerze za pomoca wyrazen regularnych.

Wedlug moich obserwacji wynika ze zarowno lacze jak i komputer na ktorym obrabiam dane sa w stanie przetworzyc duzo wiecej podstron z tego serwisu. Jednak opoznienie jakie wprowadza ten serwer zanim wysle strone z zawartoscia powoduje spadek wydajnosci mojego robota.

Pytanie brzmi, czy mozna wyslac do tego serwera np. 2 lub wiecej zapytan rownoczesnie po to, aby gdy bedziemy czekac na odpowiedz na jedno pytanie aby w tym czasie komputer mogl analizowac juz inna podstronne ?

Bo to wyglada mniej wiecej tak WYSLANIE ZAPYTANIA >> ODCZEKANIE 2 sekundy >> ODOWIEDZ . Gdyby udalo mi sie wyslac zapytania co 1 sekunde to oszczedzilbym bym oczikwanie na kazda podstrone az o 1 sekunde ( tylko taki przyklad ).

Pytanie 2 brzmi : czy mozna jakos wydluzyc czas oczekwiania na wczytanie zawartosci ( jezeli np. serwer nie chce odpowiedziec przez 5 sekund aby czekal np. 10 sekund )? Bo miewalem problemy ze wyswietlal ze nie ma takiej strony.

Pozdrawiam
Roger
bełdzio
ad1. odpal skrypt w kilku kopiach
ad2. trzaby przeedytować wpis w konfigu, ewentualnie jak chcesz mieć większe możliwości obsługi żądań skorzystaj z cURL
Babcia@Stefa
Pewnie że można.

Spróbuj użyć fsockopen()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Jednak nie gwarantuje będzie działać, choć powinno (a jak FireFox pobiera strony? , lub Opera?)

@edit
Zapewne Twój ,,robot" jest złożny, napisz Sobię klasę do pobierania zawartości strony.
Jeśli masz problem, napisz w temacie.

Dziekuję, Babcia@Stefa
bełdzio
Fx i O nie sa napisane w PHP i moga sobie korzystac z watkow
legorek
cURL multi jest rozwiązaniem Twojego problemu. Na wortalu jest całkiem przyjemny artykuł wprowadzający do tego tematu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.