Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolorowanie składni
Forum PHP.pl > Forum > PHP
morphi99
W manualu odlanazłem taki skrypt:
Kod
<style type="text/css">
.num {
float: left;
color: gray;
text-align: right;
margin-right: 6pt;
padding-right: 6pt;
border-right: 1px solid gray;}
</style>
<?php
function highlight_num($file)
{
   echo '<code class="num">', implode(range(1, count(file($file))), '<br />'), '</code>';
   highlight_file($file);
}

highlight_num('file.php');
?>

Skrypt wyświetla nie które pliki pokolorowane w pełni a w niektórych wyświetla kilka/kilkanaście linijek a potem po zakończeniu numerowania wyświetla reszte kodu...
Dlaczego tak jest ?
.radex
A skąd mamy wiedzieć?

Może lepiej pokaż pliki, które chciałeś pokolorować.
Kildyt
Funkcja highlight_file, która służy do wyświetlania kodu danego pliku od razu koloruje kod. Może Ci pomorze.
morphi99
a co masz w tej funkcji którą podałem powyżej?
Kod
highlight_file($file);
Kildyt
Raczej ja podałem. Pisz wyraźnie i po polsku bo trudno zrozumieć ten szlaczek liter.
Już napisałem. Ta funkcja służy do wyświetlania całości kodu danego pliku, a przy wyświetlania kod jest kolorowany.

Np.
Kod
highlight_file('index.php');
wyświetli pokolorowany kod pliku index.php.
bim2
Kildyt czytaj uważniej kod! highlight_num to nakładka dodająca linie, ale działa jak highlight_file(), ponieważ w tej funkcji on jej używa. Nie widze tu błędu. Może jednak coś z serwerem jest, albo z plikiem, który chcesz pokolorować?

EDIT: Też nie przeczytałem uważnie. Stawiałbym, że style się popsuły. Nie mieści się czy coś. Pobaw się cssem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.