Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Banalny problem z wyskakującym okienkiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mihipoznan
Mam skrypt z wyskakującym okienkiem..
Kod
<?php
session_start();
if(!isset($_SESSION['name']))
{
echo '';
}
else
{
echo '<a href="" onclick="window.open( \'usunobrazek.php \', \'nowe_okienko \',  \'height=10,width=220\');">usuń</a>';
}
?>

I nie wiem co wpisać w tym cudzysłowiu w a href.. Jak nie wpiszę nic to strona się odświeża a nie chcę.. jak wpiszę # to do linka dodaje mi # co później mi przeszkadza, bo jak zamykam okienko to # pozostaje w linku,a jak odświeżę stronę to całe rozwijane menu mi się rozwija(jest w js.) - i też są tam w href #..

Ma ktoś pomysł co wpisać ? Wiem, że najlepiej AJAX ale coś nie mogę się go nauczyć..

edit. może mogę wpisać inne znaki typu # np. % ?
Shili
spróbuj w onclick
Kod
window.open( \'usunobrazek.php \', \'nowe_okienko \',  \'height=10,width=220\'); return false;

albo ogolnie pozbądź się atrybutu href, a jeśli walidator wywali Ci błąd, to równie dobrze możesz a zamienić na span winksmiley.jpg
mihipoznan
Dzięki, teraz działa smile.gif Jeszcze tylko jedno pytanie.. jest jakaś komenda aby okienko wyskakiwało na środku a nie z lewym rogu ?
Shili
http://www.javascripter.net/faq/openinga.htm
left i top. Nie wiem czy działają wartości procentowe, podejrzewam że nie. W razie czego zawsze można się posiłkować obliczeniem rozdzielczości użytkownika. Wartości te oddalają okienko od lewego i górnego rogu o zadaną liczbę pikseli oczywiście.
mihipoznan
Okej.. i ostatnie pytanie.. jak zamykam wyskakujące okienko to po prostu robię to tak:
  1. <?
  2. echo '<center><a href="javascript:opener.location.reload();window.close()" STYLE="TEXT-DECORATION:NONE"><button>dodaj zdjÄ™cie</a></button>';
  3. ?>

Ale w tym sposób odświeża mi całą stronę (ta od której jest okienko).. I czy jest sposób by odświeżyć tylko konkretnego div`a ?
Shili
Odświeżenie tylko diva to już ajaxem.

@down
Przyznaję się, że nie wiem, naukę ajaxa mam w planach dopiero po nauce obiektówki ^^
mihipoznan
A jak ?biggrin.gif

Hmm..a jak nie diva to da się ramkę ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.