Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]nl2br()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam, odczytując tekst z bazy danych używam do formatowania tekstu funkcji nl2br(). Czyli każdy enter zamienia mi w <br />. Jednak zauważyłem że inaczej widać tekst pod FF i inaczej pod IE, mianowicie pod FF mam linijkę wolną (przerwa), natomiast pod IE jest tekst pod tekstem, bez linijki wolnej. Jak mogę sprawić, aby pod FF i IE tekst był wyświetlany jednakowo?
nithajasz
Nie jestem do końca pewny czy to pomoże ale spróbuj CSS

Kod
selektor { line-height: odstęp }
Shili
Już prędzej inne rozwiązanie:

Odczytując tekst z bazy pewnie umieszczasz go w jakimś kontenerze. Nadajesz pewnie temu kontenerowi klasę bądź identyfikator.
Więc na przykład może wyglądać to tak:
Kod
.klasa_kontenera br {margin-bottom: 10px;}

Line-height również można, ale dedykowanym rozwiązaniem do odstępów jest margin.
Larges
Właśnie problem w tym że nigdy odkąd się uczę PHP nie umieszczałem tekstu w klasie.

Tekst z danego rekordu bazy poprostu odczytuję w ten sposób:
Kod
<div class='news_content'>$wykonajnews[2]</div>

a to jest wycinek z pliku style.css:

Kod
div.news_content {
    font-size: 12px;
    margin-bottom: 10px
    margin-left: 12px;
    font-family: Tahoma;
    color: #000000;
    display: block;
    text-align: justify;
    letter-spacing: 1px;
}

Czy z moimi skromnymi umiejętnościamy mogę to jakoś zmodyfikować, aby IE formatował tekst jak FF?. Nie bardzo zagłębiałem sie w temat klas...
Shili
Kod
div.news_content br {margin-bottom: 10px;}
To nie daje spodziewanego rezultatu?
Larges
Nie bardzo wiem jak tego użyć, tzn gdzie się do podanego przez Ciebie kodu odwołać, gdzie wstawić?
Shili
Najlepiej pod ten kawałek, który określiłeś jako wycinek z pliku css.
Larges
Niestety nic się nie zmieniło.
Shili
Możesz wkleić źródło strony (to źródło, które pojawia Ci się pod pokaż źródło w przeglądarce) i arkusz stylów?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.