Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zend Studio for Eclipse i podpowiadanie kodu
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Martio
Czy "Zend Studio for Eclipse" posiada tak zmyślną funkcjonalność jak "Zend Studio" i podpowiada kod? Np. wpisuję "fun" i zaraz sugeruje "function" czy to samo z doc-blockiem, gdzie wpisuję "/**" klikam enter i mam całą formatkę doc-blocka (autmatycznie wygenerowaną)?
mike
Ma.
Preferences -> PHP -> Temlates
Martio
Cytat(mike @ 4.07.2008, 12:18:47 ) *
Ma.
Preferences -> PHP -> Temlates

To trzeba mu zdefiniować szablony dla wszystkich funkcji/metod?

Zdefiniowany jest szablon dla "function" i mimo, że piszę "fun" to nic nie sugeruje...

W klasie, w metodzie jest np. zmienna $example. Czemu podczas dalszego kodowania kiedy piszę np. "$exa" nie sugeruje automatycznego dokończenia nazwy zmiennej? Taką funkcjonalność ma Zend Studio.

Ogólnie to poszukuje w "Zend Studio for Eclipse" takiej funkcjonalności jakie posiadam w klasycznym "Zend Studio" o nazwie "php code completion".

Czytając te wszystkie westchnięcia na temat Eclipse jakoś mnie ona nie przekonuje. Wprawdzie "Zend Studio for Eclipse" ma kilak zajebistych funkcjonalności tj. pełne wsparcie dla ZF 1.5, świetny kreator nowych plików, w tym dla ZF (kontrolery, modele, helpery, itp.) i kilka innych fajnych pomocnych bajerów, ale co z tego skoro nie posiada powyżej wymienionych funkcji, które są priorytetowe bo wpływają na ilość i szybkość wpisywanego kodu. Kiedy edytor podpowiada nazwy klas, funkcji, generuje autmaycznie doc-block pisze się bardzo przyjemnie i szybko.
mike
~Martio wszystko to co mówisz jest zarówno w zwykłym Eclipse jak i tym Zend Studio for Eclipse.
Jest i korzystam z tego każdego dnia.
Martio
Jak uaktywnić w Zend Studio for Eclipse 6 automatyczne generowanie doc-blocka do definicji metody klasy?

np. w normalnym Zend Studio 5, kiedy mam definicję metody:

1. <?php
  2. public function example(array $data, $page = 1) {}
  3. ?>

to klikam sobie:

1. /**
i enter

co generuje mi automatycznie doc block do tej metody:

1. <?php
  2. /**
  3.  * Enter description here...
  4.  *
  5.  * @param array $data
  6.  * @param unknown_type $page
  7.  */
  8. ?>

Przeszukałem kilka razy opcje i nie mogę znaleźć tego jak to uaktywnić... Proszę o pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.