Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] md5
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jawka7
witam!

moj problem wyglada nastepujaco. twprze pewien serwis na ktorym uzytkownik rejestruje sie i jego haslo zostaje zapisane do bazy za pomoca szyfrowania md5 i ok loguje sie poruwnujac tym szyfrowaniem i jest ok ale co z opcja przypomnij haslo. chce zeby uzytkownik otrzymal swoje haslo na adres e-mail. jest jakies wyjscie z tego?? czy musze w bazie stworzyc druha tabele z haslem bez szyfrowania, w tej chwili jest to dla mnie jedyny sposob jaki znam. no ale coz ze stworze druga taka tabele bez szysfrowania jak wtedy nici z calego tego szyfrowania bo i tak w bazie jest haslo nieszyfrowne.
phpion
Wtedy po prostu nie ma czegoś takiego jak wysyłanie oryginalnego hasła. W zamian tego system generuje nowe hasło składające się z X znaków i podmienia je z aktualnym. Równocześnie wysyłany jest e-mail do użytkownika z nowym hasłem. Koleś może się zalogować używając nowego hasła, po czym zmienić je na takie, które jemu odpowiada (o ile ma takową możliwość).
l0ud
Użytkownik nie musi przecież odzyskać hasła w takiej formie jak je wpisał smile.gif 'Przypomnienie' hasła polega najczęściej po prostu na jego zmianie smile.gif
jawka7
hehe no tak czemu ja na to wczesniej nie wpadlem winksmiley.jpg wielkie dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.