Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] końcówka .html - a skrypt działa w całości na php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
erugio
Często daje się zauważyć, że końcówki stron kończą się www.jakis-adres.pl/kontakt.html a wiadomo, że cały skrypt śmiga na PHP. Chciałbym poznać to rozwiązanie.
Starałem się napisać sposobem, żeby ściągnął cały adres i wyciągnął ostanie słowo przed / i usunął .htm dzięki czemu miałbym gotową wartość do połączenia z MySQL ale nie bardzo mi to wychodziło, bo ciagle ładował się index.php.

Ma ktoś jakąś wskazówkę co do tego?
phpion
Szukaj pod hasłem mod_rewrite.
nowotny
To czy dany plik jest plikiem php nie jest definiowane rozszerzeniem tylko zawartością... możesz sobie nawet ustawić tak żeby pliki z rozszerzeniem *.xyz były parsowane... wszystko zależy od ustawienia serwera...
nexis
Kod
AddHandler x-httpd-php5 .htm .html .xhtml
rybik
opisz o co dokładnie chodzi ?

dla ułatwienia:
- jak wspomniano wczesniej różne pliki moga być interpretowane przez php, niezależnie od rozszerzenia
- plik, który serwer interpretuje jako php nigdy nie będzie dla Ciebie widoczny w postaci źródłowej (php)
TRaffii
Tutaj klik znajdziesz bardzo prosty i fajny generator mod_rewrite. Wystarczy wpisać co się ma i co się chce osiągnąć winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.